måndag 4 oktober 2010

Per Westerberg vald till talman
Så blev då Per Westerberg nyligen vald till talman i riksdagen. Han hade blivit vald även utan Sverigedemokraternas röster. Ett friskhetstecken från dessa rödgröna som inte röstade alls och därmed avgjorde talmansvalet utan sd-stöd. Allt annat hade varit ett haveri för riksdagen i den första omröstningen efter valet.
Björn von Sydow sa nej. Han ville inte ha Sverigedemokraternas röster. Mona Sahlin gick inte att lita på. lögner i valet, falsk i efterspelet. Nu lyckades hon inte utnyttja Sd för att skita ner regeringen. Så kan det bli i flera voteringar....

Anna Kinberg Batra får stort förtroende som gruppledare
Fredrik Reinfeldt hade några mindre lyckade utnämningar i början av förra mandatperioden med några ministrar..Jag tror han tänker sig för med nya utnämningar. Två, som jag kan se från min horisont, välförtjänta företrädare är Sofia Arkelsten som ny partisekreterare och Anna Kinberg Batra som ny gruppledare.
Båda valen är ett långsiktigt medvetet val. Det handlar om att få ökat stöd från unga och bland kvinnor, där moderaterna hade en lucka i valet. Eller, det handlar om att ta tillbaka röster från Mp, vilket man vill...

Kommunpolitikens närhet ökar kravet på förtroende - Värmdö bra exempel
Allt samarbete handlar om förtroende. Rikspolitiken blir av naturliga skäl mer ideologisk och man träffar inte varandra varje dag kring massor med mer praktiska närliggande frågor för kommuninnevånarna. Det är där förtroende byggs upp. Det tar tid att bygga upp men det går snabbt att rasera. Man kan föra fram sina åsikter och sina förslag på många olika sätt. Det går att vara tydlig och pådrivande politiskt och ändå behålla förtroendet till de man samarbetar med. Det är lite av kärnan i alla sociala relationer. Visar man förtroende så får man också tillbaka...och också igenom saker man tycker är viktiga.

För övrigt skall jag snart gå till det första sammanträdet med den nya landstingsgruppen efter valet...ha

Inga kommentarer: