tisdag 19 oktober 2010

Dubbla budskap om Afghanistan
I Sverige vill 47 procent enligt en opinionsmätning som redovisas i Aftonbladet www.aftonbladet.se att Sverige skall ta hem trupperna från Afghanistan. 36 procent säger nej till detta. Det är en tung siffra och visar att opinionen i Sverige har svängt till hemtagarnas fördel.
Samtidigt visar färska undersökningar i Afghanistan www.svd.se en motsatt opinion. 69 procent anser att de utländska styrkorna fortfarande behövs.
Finn en lösning däremellan. Det handlar om ett tillbakadragande under ordnade former utan sluttidpunkt. Men processen hur det går till och vad trupperna ersätts med är avgörande. Men freden går inte att vinna med krig.

Stärk kampen för mänskliga rättigheter också i Sverige
I dag skriver "delegationen för mänskliga rättigheter" att en permanent myndighet - en Kommission för mänskliga rättigheter bör inrättas i Sverige. I sak är förslaget bra-. Det handlar om grupper som invandrare, romer, funktionshindrade, barn och äldre. Men varför en ny myndighet? Inrätta ett riksdagsutskott med den uppgiften och låt diskrimineringsombudsmannen vara myndigheten.

Valanalysen
Jag fortsätter från i går...
Centern har tappat glesbygd, landsbygd, decentralisering, miljö, småfolk och kampen mot kärnkraft. Vårt svek om kärnkraften var det många som tog upp i valet. Det är en fråga om förtroende. Varför tog vi inte strid mot folkpartiet som profilerade sig på mer kärnkraft under valet?
Vi hade också för smalt register i valet. Näringsliv och småföretagande var bra men vi släppte stora valfrågor som skola, familj, vård, integration, utrikes till andra.

För övrigt skall vi ha telefonmöte med USA i kväll om diskussionerna om KOMPASS USA och KOMPASS International. Verkligen på spåret...

Inga kommentarer: