fredag 5 november 2010

Klimat, energi, miljö, nedrustning och välfärd - försvåras i USA
Republikanernas kraftiga framgång i kongressvalet i USA skapar svårigheter för Obama och hans politik. Obama arbetar för nedrustning i startavtalet som kan komma att skrotas om inte beslutet hinner tas före årsskiftet. Grön energi, miljö, modern transportteknik som höghastighetståg och spårbilar, nedrustning, fortsatt välfärdspolitik efter sjukvårdsreformen och framför allt jobb riskeras. Republikanerna som vill ha "laisser faire" politik med så lite demokrati och samhällsstyrning som möjligt.
Konfrontationslinjen från i går från republikanerna att inte få Obama återvald kan stoppa en uppgörelse om klimatet t.ex i Mexico City.

Burma - en demokratisk katastrof
Det är ett tragiskt val som genomförs i Burma på söndag. Det är redan förbestämt hur det skall gå. Militären regerar och styr. Valen blir varken fria, allmänna eller demokratiska. Det är det första valet i Burma på 20 år. Förra gången vann Aung San Suu Kyi en jätteseger. Sedan dess sitter hon i husarrest och får inte kandidera. 2000 politiska fångar avtjänar långa fängelsestraff. Korrruption och svågerpolitk har fört Burma till konkursens brant.
Vad gör Sverige? Vad gör vi i vårt land och vad gör EU? Dags för utrikesminister Bildt att höja rösten.

Valanalys - Tyst från centern
Varför är det så tyst från centerpartiet på riksplanet? Klimatkonferensen i Mexico City närmar sig, glesbygden utarmas på folk, Miljöpartiet tar för sig, moderaterna lägger beslag på tidigare centerfrågor som trafik och transporter. Hur skall vi stärka interndemokratin?

Ta bort alla spärrar för personvalet
Driv på för borttagandet av alla spärrar för personvalet. Ett 100-procent fritt personval som i Finland med namnen i bokstavsordning där medborgarna väljer. Internvalen till EU-parlamentet har varit förödande för den interna medlemsdemokratin och måste göras om. Följ medlemsomröstningen eller ta bort den helt.

För övrigt skall det nu bli lite vinterfiske i skärgården under Allhelgonahelgen med abborre, torsk, sik, någon öring och en d-a massa simpor...

1 kommentar:

Anonym sa...

http://cornucopia.cornubot.se/2010/11/jordbruksverket-vill-utrota-hundratals.html