måndag 8 november 2010

Var är fisken i Skärgården?
Waxholmsbolaget till Mefjärd och ett trevligt men sorgligt skralt Allhelgonafiske utanför Ornö, Prästön och Notholmen. Det är det årliga fiskemötet ute i Stockholms skärgård. Två dagars fiske med sex nät och sex gubbar som får dela på två halvstora torskar och två handstora plattfiskar. För tio år sedan fick vi 8-10 fiskar per nät, sik, torsk, gädda, abborre, plattfisk. Vad ha hänt? Vi frågade flera runt omkring vid avfärden och vid återkomsten och de som hade fiskat hade samma svar. Vi måste göra något? Först. Vad är orsaken? En fråga för skärgårdsansvariga förtroendevalda... och egentligen för alla.

Stärk skärgårdsarbetet i landstinget
Fisket och vattnet i Östersjön är ett helt avgörande område. Förstärkta resurserna till Skärgårdsstiftelsen, sjötrafiken med WÅAB och miljövänliga bränslen. Driv på för sjöbussar och pendelbåtar, nordsydpassagen med båttrafik i skärgården från Blidö till Nynäshamn är några av de frågor centern nu prioriterar i förhandlingarna i landstinget. I dag presenteras landstingsråden och i morgon väljs de liksom presidium och landstingsstyrelse i landstingsfullmäktige. Centern får ett bredaare trafik, miljö och skärgårdsansvar.

Regeringen måste lägga korten på bordet om USA:s övervakning
av svenskar i och kring amerikanska ambassaen. Hela inriktningen förstärktes efter angreppen på amerikanska ambassader i slutet av 90-talet och terrorattacken den 11 september 2001. Säpo har inte känt till något och inte regeringen heller, säger justitieminister Beatrice Ask. Regeringen kanske sant men Säpo? Då har man inte lyckats med sin uppgift. Något som pågått i tiotalet år och inte ens varit hemligt...

För övrigt var det en riktigt kylig morgon i terrängspåret i morse med-11 grader i Hemmesta men en underbar höstdag med en röd sol på väg upp.

Inga kommentarer: