torsdag 18 november 2010

Kris för euron - Irland i ekonomisk kris
Det går utför för euron. Grekland, Spanien, Portugal, Italien. Inget euro-land har hållit sig till stabilitetspakten om max 3 procents underskott i budgeten och max 60 procents statsskuld. De av euroländerna själva uppsatta reglerna följs inte. Anledningen till problemen är att förutsättningarna är så olika i olika länder. En gemensam valuta där den europeiska centralbanken sätter en gemensam ränta för alla håller inte. Detta konstaterar också professor Lars Calmfors på ett seminarium arrangerat av Junilistan i går.
EU-kommissionären Olli Rehn, min gamle bänkgranne i ELDRgruppen i EU-parlamentet, tycker irländarna behöver stöd av EU för att undvika att eurokrisen sprider sig. Förståeligt.
Bra för Sverige att stå utanför och kunna föra en egen penning- och räntepolitik.

Mikael Arthursson - ett utmärkt val till partisekreterare
Det är roligt och positivt att Mikael Arthursson bli ny partisekreterare i centern. Vi har samarbetat sedan 80-talet och han kan centerrörelsen inifrån. Gruppledare i Stadshuset på 90-talet, distriktsordförande i Stockholm, kampanjledare i årets val och med erfarenhet av näringslivet som småföretagare och konsult de senaste tio åren.
Micke har energi, erfarenhet, engagemang och idéer. Bra att stärka självförtroendet ute i centerrörelsen som Micke säger i morgonekot och det kan man göra genom att förbättra interndemokratin och den politiska dialogen både utåt och inåt. Börja med att återinföra stämmor varje år.

Skarven ett otyg i Värmdöskärgården..
..och efter hela Östkusten. Det går säkert att hitta biologiska argument där gödseln från skarven kommer till nytta, som botanikern Gundula Korb skriver i sin avhandling. Det är dock inget starkt argument för att låta skarven fördärva våra skärgårdar. Värmdöcentern och centern i landstinget kommer att fortsätta driva på kraven på att skarven skall minska i skärgården.

För övrigt skall vi nu fortsätta med ytterligare någon intervju för centerkansliet på landstinget och därefter ta tag i budgeten för Värmdö

Inga kommentarer: