måndag 22 november 2010

Oroande ökning av utsläppen
Det kommer oroande besked om ökade co2 utsläpp. Kina ökade sina utsläpp med åtta procent och Indien sina med sex procent förra året. Det går åt fel håll. EU, Japan och USA minskade dock sina utsläpp. Forskarna tror på tre procents ökning i år trots en låg ekonomisk aktivitet efter finanskrisen. Mycket oroande siffror och verkligen något att bita i på klimatmötet som snart startar i Mexico. Sverige bör på allvar föreslå att EU tar täten. Vad säger du Andreas?

Irland i brygga
Irland gör helt om och tar nu emot EU-stöd. Det är i det här läget förnuftigt. Fastighetsbubblan har övergått i en djup finanskris där bankerna är på väg mot konkurs och staten inte har resurser att stötta mer. En total kollaps påverkar också resten av Europa inklusive Sverige. Därför bra att Anders Borg och Sverige är beredda att också stötta Irland enskilt.
Men grunden för problemen måste lösas. Det är inte euron som är huvudorsaken, utan de stora fastighetslånen, men euron försvårar en lösning när problemen kommer upp med den gemensamma räntan, där Irland kraftigt skulle behövt höja räntan.

Hägglund pressad
Såg en pressad Göran Hägglund i Agenda i går. Inga skämt längre. Ingen glad min. partifolket i landet reser sig lite varstans. Uttalandena om att "ta bort", "ersätta" eller "förbättra" ( först tar bort) vårdnadsbidraget var ett övergrepp mot interndemokratiska kd-beslut och har skapat stor oro i landet. Jag tror Göran Hägglund räddar sig kvar även nästa kd-kongress, men till 2014...
Är nästa parti till granskning centerpartiet? Maud har ju själv flaggat för två tänkbara efterträdare i Annie Johansson och Anna-Karin Hatt. Låt det då bli en öppen debatt där 4-5 kandidater får utrymme, tid och plats att presentera sig och tala om vad man vill inför stämman i Åre i september... Vilken chans att låta centerpolitiken vara i centrum i flera månader.

Nu är det näringslivsråd och vi skall prata om Företagscentret, Varumärket Värmdö, Översiktsplanen och planeringen i Centrala Gustavsberg....

Inga kommentarer: