torsdag 30 september 2010

EU-domstolen prövar utvisning av romer
Jag har hela tiden varit kritisk till EU-domstolen som lägger under sig allt mer makt i EU. Om det finns en domstol måste det finnas gemensamma EU-lager och det är just det som är problemet. Hur mycket överstatlig lagstiftning skall medlemsländerna och medborgarna i dessa länder acceptera? Hur mycket inflytande har Värmdös befolkning på lagstiftningen i Bryssel? Rätten att köpa närodlad och ekologisk mat t.ex till exempel.
I sak är dock prövningen i just dett fall bra och visar att mänskliga rättigheter sätts högt. EU-domstolen skalla alltså pröva om Frankrikes utvisning av romer stämmer överens med EU-reglerna om fri rörlighet. Det borde man inte behöva en EU-domstol för att besvara...

Sträck ut handen Fredrik om Afghanistan
Sveriges krigföring i Afghanistan är en nationell utrikespolitisk fråga. Där brukar partierna försöka komma överens. Det bör vara inriktningen också när det gäller Afghanistan. Sträck ut handen Fredrik till de rödgrönas uppgörelse som för mig och tror jag för de flesta är acceptabel. Börja tilbakadragandet nästa år och var klar 2013. Det är det sista jag är tveksam till bara. Att sätta ett datum underlättar för talibanernas planering att fortsätta kriget. Sätt inget slutdatum, men kom överens om resten.

Tack för stödet i landstingsvalet
Jag tackar för personstödet med mest kryss i landstingsvalet i vår valkrets för centerpartiet. Det är ett förtroende, precis som stödet i Värmdö. Ett bättre vårdval med större hänsyn till den enskilda patiantens behov, mer kollektivtrafik, spår och spårbilar, en nordsydpassage med Waxholmsbolaget efter kusten från Norrtälje till Nynäshamn. Ett fossilfritt landsting och arbete för att skapa en mer samlad Mälardalsregion är några frågor jag kommer att jobba med.

Värmdöcentern skall fortsätta Allianssamarbetet
I förhandlingarna 2006 ställde sig Värmdöcentern bakom samarbete i Alliansen under en mandatperiod med inriktning på fortsatt samarbete under nästa mandatperiod om det blev tydlig borgerlig majoritet. Det blev det med ca 56 procent av Värmdöborna som rösta för fortsatt Alliansmajoritet.
Det vore ett svek mot Värmdöborna att då inte fullfölja vad vi också gick till val på - ett fortsatt Allianssamarbete.
Alternativet är tre ensamma centerpartister i kf utan inflytande i nämnder och styrelser eller att göra upp med s och v. Hur många är det då som röstar på centern i nästa val?

För övrigt lyser solen och fåglarna kvittrar och det var fyra grader "kallt" i morse.

onsdag 29 september 2010

Nordkorea: Skratta eller gråta
Pappan blir sjuk, sonen tar över firman. Det är bara det att firman är 23 miljoner kuvade människor minus ett antal i toppen som har makt och lever gott. Att skratta är inte rätt. Det är inget att skratta åt. Att gråta leder ingenstans heller. Världssamfundet har ansvaret. Kärnvapen i Nordkorea vore en katastrof. Ta Kina till hjälp för att skapa ett öppnare land.

Förhandlingar är samtalson, respekt, förtroende och ge och ta.
Det är riktigt glädjande att se de förhandlingar som startat med Mp och nu också s om asyl- och flyktingpolitiken. Det är positivt och att våga ta ansvar direkt efter en hård valrörelse, där det verkligen inte gått bra för alla....Att kunna sitta ner och diskutera vad man har gemensamt som är bra för landet. Reinfeldt är rätt person att också leda en minoritetsregering.

Alliansförhandlingar handlar om samma sak - förtroende, respekt o sammanhållning
Moderaterna och hela Alliansen vinner på att moderaterna är "generösa" i de interna Alliansförhandlingarna. Låt c, kd och fp behålla nuvarande antal ministrar. Utöka regeringen med en ministerpost till 23 som m får. Maud får finna sig i att det näst största partiet i Alliansen har vice statsministerposten. Det är inehållet i politiken som avgör centerns framtid.

Förtroende också på Värmdö
Låt samma anda prägla förhandlingarna också på Värmdö. Alliansen har segrat och det bör Alliansen visa. Alla partier får ställa upp och visa solidaritet mot ett tydligt väljarutslag. Det ger respekt. Det går att göra detta och samtidigt ha ett gott samarbete med oppositionen. Det vinner medborgarna i Värmdö på.

För övrigt glädjer jag mig åt att spårbilskonferensen i San Jose i Californien ser ut att bli mycket välbesökt från sådär 20-talet länder...

tisdag 28 september 2010

Maria Wetterstrand överkörd
Maria Wetterstrand visade under valnatten att hon inte är riktigt professionell i sin roll som språkrör. Att totalt ta avstånd från allt samarbete "Vi har inte fått något mandat..för några förhandlingar.. visar bara att hon inte tänkt. Nu får hon en vecka senare finna sig i att bli överkörd av hennes språkrörskollega Peter Eriksson som var den som höll i klubban i går på Mp:s presskonferens. Mp samarbetar om flykting, asyl och migrationspolitiken för att stoppa Sd. Det kanske blir fler steg om Peter E får bestämma och det borde han få....

Centern måste göra en ordentlig valanalys - 30 procent stödröster oroar
Vi måste göra en ordentlig valanalys i centerpartiet. Om Novus har rätt fick centern 30 procent stödröster från personer som hade ett annat parti som favorit. Det är mycket.... eller 30 procent av 6,6 procent är två procent. De betyder 4.6 procent i "egna " röster. Stockholmsregionen gick bra, men i landet har vi tappat 1-2 mandat i de flesta kommuner och landsting, där vi borde vara starka...Vi har tappat många kärnväljare kring frågor om kärnkraft, glesbygd, regionalpolitik, interndemokrati, decentralisering... Kanske dags för en 1:e och 2:e vice ordförande...inför stämman i Åre om ett år.

Jonas Sjöstedt: Delat ledarskap i vänstern och tidigarelagd kongress
Jonas var min vice ordförande i Nej till EU under folkomröstningen från 1992 -1995. En mycket duktig, påläst, analyserande vänsterpartist på högerkanten. Vi satt i EU-parlamentet ihop 1995-99 och drev många gemensamma frågor om minskad EU-makt och stärkt öppenhet, demokrati och insyn. Vi medverkade till att den korrumperade Kommissionen under Santer fälldes.
Jonas föreslår nu delat ledarskap i vänstern, som i Mp eller någon form av vice ordförande och tidigarelagd kongress. Jonas blir förr eller senare partiledare i det partiet och då kommer vänstern att öka...

Tack alla som stöttat centern och mig i kommunvalet i Värmdö
Alltid roligt med ett starkt folkligt stöd. Jag tackar för det starka personstödet med 234 personröster, eller 28,7 procent i min valkrets Värmdö-Djurö. Jag tyder det som ett starkt stöd för Nej till Förbifart Hemmesta genom Storskogen och satsning på bättre cykel-, bil- och kollektivtrafik i Värmdö med fortsatt stöd för satsningen på spårbilar..även om det tar ett tag.
Tack alla centerpartister i kretsen och utanför för det starka stödet och tack alla i Alliansen i Värmdö och även bland oppositionen för de glada tillropen. Först ut att gratulera var en som hette Bryntesson..det värmer.

För övrigt skall jag nu träffa några företagare om Värmdös framtid...

måndag 27 september 2010

Vart går Storbritannien?
Lillbrorsan Ed Miliband vann över storebrorsan David, lite oväntat, valet till ny Labourledare.
Han har mindre stöd av partimedlemmar och ledamöter i parlamentet men stort stöd från facket. Det sista är inte alltid ett plus i engelsk politik. Storbritannien måste göra något åt det stora budetunderskottet och helt enkelt spara pengar. Här har Ed Miliband svävat, men gjorde i går ett uttalande som tyder på att han inser allvaret. Ed kan gärna lyssna lite på brorsan...

Avvisa inga romer till Kosovo - Sverige måste våga visa vägen i EU
Det vore tragiskt om Sverige skulle ställa upp på Frankrikes och Italiens sida och avvisa romer till Kosovo. De sociala problemen är mycket stora i Kosovo, även om det blivit bättre. Europarådets migrationskommitte har har uppmanat Europas regeringar att upphöra med avvisningar av romer och det måste Sverige följa, allt annat vore en skandal och en mycket olycklig start som visar att Sverigedemokraterna redan fått inflytande... Ta upp frågan i EU och säg ja till internationellt ansvar.

Nacka-Värmdöposten och Mitt i Värmdö får underkänt i Värmdövalet
Värmdö är en rikt lottad kommun när det gäller lokalbevakning i media, åtminstone om man räknar tidningar. Det är inte samma sak som att bevakningen blir bra. Tvärtom, både NVP och Mitt i Värmdö får underkänt i sin valbevakning.

Nyckelskrammel mot främlingsfientlighet - ingen mediabevakning
I fyra-fem lördagar i rad har partierna i Värmdö samlats över block- och partigränser för att med tal och skramlande nycklar demonstrera mot främlingsfientlighet. Inga reportrar, ingen bevakning, inte ett ord i tidningarna. Sverigedemokraterna fick två mandat i Värmdö. Inte NVP:s och Mitt i:s fel kanske, men...

Fem dagars spårbilskonferens utan NVP och mitt i Värmdö
Under fem dagar genomfördes en stor spårbilskonferens med presskonferens, seminarier och debatter om Värmdö trafikproblem. Ingen lokaltidning närvarande på presskonferensen, seminariet eller debatten. Inte ett ord under de fem dagar som hundratals Värmdöbor besökte utställningen. Underkänt. Inget ont om hästdresssyr men...

För övrigt ber jag att få tacka för det stöd jag ser ut att få av Värmdös väljare i personvalet. Det är mycket detta som bär i samhällsarbetet...




söndag 26 september 2010

EUropas ekonomi spretar
Det är med både tillförsikt och ior jag mötet verklighetens siffror om den ekonomiska situationen i EUropa. Ekonomin, tillväxten och BNP går bättre medan de underskotten i de stora nationerna Frankrike och Storbritannien och i andra EU-änder som Irland, Nederländerna, Grekland, Portugal och Spanien är oroande.

Nej till EU-böter
Olli Rehn och jag var "grannar" i EU-parlamentets ELDR-grupp. Han var redan då en ivrig EU-kramare och hade stor förkärlek för lagstiftning och regleringar. Nu föreslår han att länder skall kunna bötfälla av EU om de inte följer stabilitetspakten. Det är lika vansinnigt som att den svenska regeringen skulle bötfälla landsting eller regioner som inte uppfyller målen om budget i balans i Sverige. EU-länderna skall följa gemensamma regler, men inga böter från överförmynderiet i EU.

Nej till EU-lag om tvångskvotering i bolagsstyrelser
Naturligtvis skall vi inte ha någon lagstiftning ovanifrån om tvångskvotering i bolagsstyrelser heller. Vi säger nej till det i Sverige och många andra EU-länder men skulle tvingas på ett sådant förslag från klåfringriga EU-byråkrater.... Lyssna.
Min gamle kollega som ordförande i Nej till EU Eva-Britt Svensson gör ett fantastiskt jobb som ordförande i EU-parlamentets jämställdhetsutskott och som vi känner varandra tror jag inte det är EU-lagstiftning hon tänker på i första hand för att öka jämställdheten.

Låt kryssningen slå fullt igenom - som i Finland
Just nu sitter flitiga lisor runt om på landets valmyndigheer och räknar personröster i kommun- och landstingsvalet. För att bli inkryssad måste du ha minst 5 procent av partiets röster, dock minst 50 kryss, för att komma in i kf eller Lf.
Bort med alla hämmande regler för personröstning. Gör som i Finland. Sätt kandidaterna i bokstavsordning på valsedlarna och låt personvalet ha full genomslagskraft.... Det stärker väljardemokratin och minskar partiernas valmakt över vad väljarna tycker är bra kandidater.

För övrigt har vi just kommit hem från ett fantastiskt trevligt 80-årskalas med idel talare, musiker och sångare. Grattis Olle....

lördag 25 september 2010

Miljöpartiet säger nej?
Ja, så ser det ut från läktaren. Det var tydliga avståndstaganden, lite oprofesionellt och barnsligt från Maria Wetterstrand på valnatten och de har kanske satt sig. Intressant är att centern annars ser ut att vara det enda parti som öppnat för en Mp medverkan i regeringen av Allianspartierna. Modigt, generöst och ansvarstagande.

Ansvaratagande minoritets- och oppositionskultur
Blir det ingen Mp medverkan får Alliansen och oppositionen skapa en minoritets- och oppositionskultur som gagnar Sverige. Det ställer stora krav på båda blocken att regera Sverige, att driva en konstruktiv opposition och att hålla Sverigedemokraterna på mattan.
Det kan bli extra svårt om Sd får utslagsröst i utskotten som det ser ut att bli.

Maud Olofsson kan tappa vice statsministerposten till Björklund
Så ser det ut om man matematiskt skall följa mandatutslaget. Det kan bli en svårt slag för centern och särskild Maud själv att gå in i nästa mandatperiod politiskt försvagad. Men ännu svårare är centerns tapp ute i kommunerna och landstingen. Ser man på valresultatet från det perspektivet har centern tappat ett eller två mandat i varje kommun - undantag Värmdö..ha och landsting. Det försvagar centern i landet, även om vi har gått bra i Stockholmsregionen.

Tack Rune Wikström för att folknära riksdagsknog
Det är trist att Värmdö kommun förlorar sin riksdagskandidat Rune Wikström. Han står nära vardagen, har behållit sitt fiskaryrke och sin restaurang på Möja under tiden i riksdagen och har satt bra avtryck i skatte-, fiske och Östersjöfrågor

För övrigt åker vi nu till det där födelsedagskalaset jag skrev om häromdagen...med några visor i bagaget.

fredag 24 september 2010

Tyst om förhandlingar
Ingen vet nu vilka förhandlingar som pågår.Tyst från alla. Regeringen och Mp. Tyst, men verkar inte vara någon inbjudan. Nu är valresultatet klart. Bjud in Mp till förhandlingar. Ta en kontakta med s också och lyssna på vad de har att säga, men inga förhandlingar.
Blir det inga uppgörelser måste regeringen börja regera. Statsråd, gruppledare i riksdagen, utskotten.

Klokt att inte ändra i utskotten.
Det ser nu ut som om det inte blir några ändringar till 15 i riksdagens utskott. Mona Sahlins ursprungliga förslag ser ut att inte accepteras av Sven- Erik Österberg m fl socialdemokrater. Mp gör också alldeles rätt och accepterar svenska folkets valresultat och riksdagens nuvarande utskottsregler.

Se över sjukförsäkringsreformen
Bra fp-krav från Birgitta Rydberg, bitr sjukvårdslandstingsrsåd
Fallet med Annica Holmqvist har med rätta upprört känslorna över sjukförsäkringsreformen. Rätt tänkt blev fel och för snabbt genomfört. Gör om och gör rätt, säger Birgitta Rydberg. Antingen reglerna eller tillämpningen måste ändras så att inga fler Annica Holmqvist kommer i kläm.

Värmdö för fortsatt Allianssamarbete
Väljarna har tydligt markerat att de vill ha fortsatt Allianssamarbete i kommunen. Alliansen får 56,3 procent, de rödgröna 39,8 och Sverigedemokraterna 3,3. Ett tydligt besked om fortsatt Allianssamarbete vilket också är Värmdöcenterns inställning. Hur det gått för partierna i kommunvalet måste naturligtvis tas hänsyn till i förhandlingarna där Värmdöcentern är det enda borgerliga parti som gått framåt. Men också vi måste visa ödmjukhet. Alla skall bidra och alla skall ha något att vinna. Så håller ett samarbete hela mandatperioden.

För övrigt åker Sonja och jag på 80-årskalas till Sonjas syster Zari och 80-åringen Olle i Gävle i helgen. Det brukar bli trevligt...med mycket Taube, Bellman och hemgjorda visor...

torsdag 23 september 2010

Dribbla inte med utskotten
Nej, säger jag och det skrev jag i går också. Dribbla inte med utskotten i riksdagen för att stänga ute Sd. Det är mindre demokratiskt, det respekterar inte väljarnas utslag och det förstärker bara Sd:s martyrroll. De flesta mediakommentarerna verkar också vara mycket kritiska. Stäng av tanken nu.

Fullfölj inbjudan till Mp
Fullfölj inbjudan till Mp om samarbete med Alliansen. Det måste naturligtvis följas av ett erbjudande om stärkt inflytande. Jag tror inte att centerpartiet skulle förlora på det, tvärtom det kan bli en win-win situation för riksdagens två miljöpartier.
Jag är dock förvånad över Maria Wetterstrands oproffesionella och lite barsliga reaktion på statsministerns inbjudan på valnatten. Man stänger inte dörrar på det viset mitt i natten utan att diskutera frågan. Att hänvisa till att Mp inte har mandat försvårar ju bara för Mp själv. Ta det lite lugnare och avvakta det slutliga valresultatet.

Moderaternas valframgång får inte stiga åt huvet..
Även om m gjort stora framgångar och övriga Allianspartier förlorat så är det dumt för helheten i samarbetet att sparka varsin minister för c, fp och kd. Det skulle försvaga Alliansen som helhet. Tror Fredrik är klok nog att undvika det misstaget.. som jag känner honom.

M tar för sig i landstinget
Ändra skatteutjämningssystemet och höj gränsen för högkostnadsskyddet hörs nu från moderaterna i landstinget efter Alliansframgången. Samma sak där. Inte för stora ord och inte för mycket "Vi är störst och starkast". Alla skall bidra och alla skall vinna.

Värmdö: Alla vinner på lite ödmjukhet
Tror även här att moderaterna, som dessutom minskat två mandat, är så kloka att inse att för hela Alliansens bästa måste alla partier känna att det får något samtidigt som de bidrar med något. Att Värmdöcentern gått framåt bör väl också återfinnas någonstans i förhandlingarna, även om det är viktigt att inte heller vi blir för stöddiga...

För övrigt blir det mycket inre tjänst i dag med sådant som fått stå tillbaka den senaste tiden...

onsdag 22 september 2010

I väntans tider eller - jag kan inte vänta...
Ja, det är vad som pågår nu i sluträkningen av förtidsrösterna. Enligt DN www.dn.se handlar det om 42 röster i Dalarna, 92 i Värmland och 164 i Göterborg. En majoritetsregering är alltså möjlig och skulle sätta stopp för allt spekulerande som nu pågår. Blir det inte så bör Mp- förhandlingen köras i botten. En bredare storkoalition med s tror jag allt mindre på och då återstår en minoritetsregering Reinfeldt.

Låt inte Sd stärka martyrrollen
Gör inga dumheter med att minska platserna i riksdagsutskotten. Det skulle bara stärka Mp:s martyrroll. Öka antalet platser till 19 i utskotten i stället, där majoriteten får 10, oppositionen 8 och sd 1 ledamot. Det skulle visa var majoriteten ligger och Sd skulle få visa korten i utskotten och vi skulle slippa kaos i kammaren.

Stärk kvalitet och kontroll i Värmdöpolitiken
I går hade vi ksau med flera viktiga frågor. En handlade om "Förslag till kvalitets- och uppföljningsmodell" något som centern vari mycket engagerad i. Det handlar kort om att de beslut som tas skall genomföras och en återkommande granskning skall ske av hur besluten fallit ut. Ett annat gällde "Revidering av upphandlingspolicyn". Ett mycket viktigt ärende som i princip gäller samma sak. Följer entreprenörerna upphandlingskraven? Vet inte hur många frågor jag fick under valrörelsen vad vi gör åt all nedskräpning runt miljöstationerna...
En tjänsteman skickas också till spårbilskonferensen i San Jose i oktober, efter lite förhandlingar....

För övrigt skall Sonja och jag vara barnvakter i eftermiddag för alla tre tjejerna Emma, Sara och Hanna....roligt

tisdag 21 september 2010

Blockpolitikens blockering
Nu ser vi baksidan av blockpolitiken. Två block för väljarna blir parlamentarisk blockering för Sverige. Här får "blockpolitikerna" i främst m och s ta det största ansvaret och det är också där som vi nu kan kräva att de kliver ur blocken för Sveriges bästa.
Förhandla med miljöpartiet i botten ända till ministerposter och gröna miljökrav. Ta gärna ett samtal med s också för att höra rederas åsikt om läget. Det är ansvar.

Socialdemokraterna ett "vanligt" parti bland andra
Som jag skrivit på denna blogg flera gånger har världen och verkligheten vuxit förbi socialdemokraterna. Vem är "arbetare", eller är vi inte som moderaterna lyckats inteckna alla arbetare. Industrisamhället blir tjänste- och servicesamhället och förändring och lyhördhet för det nya blir nödvändigt.
Men varför en "krisgrupp". Det låter ju som begravning. Varför inte en framtidsgrupp...?

Miljöpartiet bör ta chansen - skriver Gahrton
Miljöpartiets språkrör måste lyssna på Reinfeldt, skriver min gamle kollega i EU-parlamentet Per Gahrton Det vore"ansvarslöst ur grön sinvinkel att utesluta samarbete i olika former med borgerliga partier". Så skriver partigrundaren. Gahrton har inte varit den enklaste att samarbeta med, det vet jag från både kärnkrafts- och EU-omröstningen. Men jag tror Per skulle kunna vara en utmärkt "moderator" i ett regeringsamarbete....

Landstinget ett framgångsval för Alliansen
Jag säger det igen. Landstingsvalet var också en framgång för Alliansen och första gången sedan 1979 - då jag var landstingsrådssekreterare åtKnut Nilsson - som invånarna valde att inte byta regim i landstinget. Med siffrorna 85-64 kan vi nu förbättra vårdvalet, stärka hälsoprofilen, barn- och äldresjukvården och satsa på utbyggd kollektivtrafik spår och spårbilar.

Värmdöcentern framåt
Värmdöcentern gick framåt i kommunvalet med 297 röster, 30 procent fler och ett nytt mandat från två till tre. Det är en tydlig framgång för natur-, miljö och framtidsfrågor, spårbilar, bättre skola, öppenhet, medborgardialog och stopp för Förbifart Hemmesta.
Vi tackar alla väljare för stödet.

För övrigt skall jag nu gå på kommunstyrelsens arbetsutskott...som inte gör halt bara för att vi haft ett val...

måndag 20 september 2010

Alliansseger med stark centerspurt - men med sd-smolt i bägaren
Det blev ungefär som det kändes de senaste dagarna. En tydlig Alliansseger, trots sjukförsäkringen. En stark centerspurt från närheten till 4-procentsspärren till 6,6 procent men med smolt i bägaren med sd i riksdagen med 20 mandat. Det är den korta telegramtexten från valdagen. Det är centerns ihärdiga valarbete och valarbetare som gjort mycket av uppgången möjligt och där räknar jag in Maud. Hon tackade också oss alla på valvakan på Hasselbacken i går.

Vad gör vi nu?
Förhandla med Mp i botten. Ta in dem i regeringen om nödvändigt. Det skulle vara att ta ansvar för Sverige, stärka miljöarbetet och spräcka det rödgröna blocket, I andra hand en stor koalition.

Centern håller ställningarna i landstingsvalet
Jag tackar för förtroendet att bli invald i landstinget. Jag har hittills varit ersättare. Jag vill helst arbeta med samhällsplanering, trafik och särskilt spårbilar. Vi får behålla våra sex mandat i landstinget varav tre kommer från Stockholms stad som också ökar sina mandat från ett till tre i stadshuset.

Värmdöcentern starkt framåt - ett bra val helt enkelt
Vi är glada i Värmdöcentern för valframgången med 297 fler röster, 30 procent fler väljare än 2006 och en ökning från 2 till 3 mandat. Det är natur- och miljöfrågorna, kritiken mot Grantomta, spårbilarna, nej till förbifart Hemmesta, skolan, öppenheten och medborgardialogen och ett gediget valarbete som bäddat för framgången. Den skall nu förvaltas väl och vi skall visa det i förhandlingarna i Värmdöpolitiken. Moderaterna och socialdemokraterna minskar båda med två mandat och miljöpartiet går fram med lika mycket. Det säger också något om vad väljarna tycker...och två mandat till Sd...

För övrigt blir det nu lite valepilog under förmiddagen då valaffischer skall tas ned och bilen tömmas på valmaterial...och med en successiv återgång till vardagen

söndag 19 september 2010

Valdagen den 19 september 2010
Ett Ödesval, hörs det överallt. Varje val är väl ett ödesval. Det väljarna beslutar blir den politiska verkligheten i fyra år framåt i riksdagen, landstingen och kommunerna. Det är en demokratins högtidsdag.
Över två miljoner väljare har dock redan röstat, sådär en tredjedel. Det är bra att kunna göra det om man inte kan rösta på valdagen, är utomlands t.ex, men det förtar kanske lite av just valdagen som sådan. Å andra sidan höjer det säkert valdeltagandet och det är självklart positivt.

Centerns går framåt - både i landet och på Värmdö
Tycker centerpartiet och partiledaren Maud Olofsson har gjort en strålande uppgång senaste veckan och dagarna. Det skall hon ha en stjärna i himlen för. Men hon är inte ensam. Tusentals centerpartister i Sveriges land har gjort stora insatser för Alliansens gröna och företagssamma röst.
Tack också till valarbetarna hemmavid i Värmdöcentern som lagt ner ett stort arbete på att före ut våra budskap om en bättre skola, ett grönt och tryggt Värmdö där vi värnar om vår natur och skärgård.
Nu avgör Du och jag och några miljoner till. Så ser en demokrati ut.

För övrigt har jag och Annette just lagt ut valsedlar på tre vallokaler, Sockenstugan, Bygdegården och Hemmesta högstadium. Nu skall jag själv rösta och sedan stå och dela ut valsedlar...det hör till.

lördag 18 september 2010

Stabil avslutning av Alliansen - trots svårt med sjukförsäkringen
Tycker nog att Alliansen kan ta åt sig segern i gårdagens avslutande TV1 debatt i valrörelsen.
Fredrik Reinfeldt stod huvudet över de andra både fysiskt och rent professionellt; statsmannen. Maud gjorde ett nytt starkt framträdande i de flesta grenar särskilt i jämförelse med Maria Wetterstrand, som kom bort i alla grenar utom miljön. Mona skall ha ett erkännande att orka stå ut i uppförsbacken och Lars Ohly var på gott humör. Folkskolläraren får också godkänt och Göran Hägglund talade om medmänsklighet och hederlighet med ideologiska förtecken.
Sjukförsäkringen är klantigt skött. Säg det i stället. Ambitionen är bra men genomförandet...

Landstinget och sjukvården
Debatten om sjukvården tycker jag också Alliansen klarade hyggligt. Vi har fått ökad tillgänglighet, 37 fler vårdcentraler i Stockholmsregionen, 120 fler läkare, men det finns baksidor. En är vinsterna i vården och allt fler oligopolsituationer med stora vårdbolag...som det kanske inte var tänkt från början...

Värmdö får förnyat Alliansförtroende
I dag avslutade vi valkampanjen på hemmaplan med Värmdö IF dagen på Värmdövallen där många reagerade mot Förbifart Hemmesta som skulle korsa terrängbanor, skidspår och svampskogar och naturligtvis i förlängningen leda till exploatering i skogen...
Därefter blev det valstugan en stund och nyckelskramlingen i Mölnvik mot främlingsfientlighet med lite insiderprat.
Det lät ungefär så här: S minskar två mandat genom rikstrenden, trots Lasse Bryntesson. M minskar också med två mandat till 19. Miljöpartiet ökar två mandat och vänstern behåller sina två. Folkpartiet ökar ett. Centern ökar till tre och kd står kvar på två mandat.
Vad blir det? Exakt detsamma som i dag. Alliansen 29 och oppositionen 22....

För övrigt har jag lekt med Emma, Sara och Hanna i dag, läst bäcker, varit i lekparken, ätit mat och försökt svara på sms i valet....men tjejerna går före...

fredag 17 september 2010

TV 4-Debatten: Se upp för Ohlys:s och Erikssons debattfasoner
Det var tidvis en pinsam tillställning under principen när argumenten tryter, höj rösten. Bäst i den grenen var Lars Ohly och Peter Eriksson. Det gav inget vidare intryck och Reinfeldt drogs också med i detta. Maud och övriga var mer förståndiga och lät inte sinnet rinna på. Sådana låga nivåer slår alltid tillbaka på den som deltar och väljarna gillar det inte.
Skolan vann Alliansen helt klart, särskilt mot Ohly som plötsligt gjorde sig till akademikernas bäste vän, där alla skulle bli professorer...
Sämst var som vanligt sjukförsäkringen och försäkringskassan. Säg som det är. Det är en bra reform, men genomförandet kunde varit bättre och fått ta lite mer tid.

Vi vill bilda en stabil majoritetsregering
är en god valslogan. Några röster till och Alliansen får egen majoritet och Sverigedemokraternas inflytande är noll. Det är en vinnarlinje de dagar som är kvar för de många osäkra. En i bästa mening win-win situation. Alliansen kvar med egen majoret och Sverigedemokraterna utan inflytande.

Landstinget börjar synas lite med sjukvårdsdebatten
Vårdvalet skall vara Ditt. Du ska bestämma vilken vårdcentral du vill gå till. Du ska ha rätt till den vård du behöver för din sjukdom. Vårdcentralen ska få höjd ersättning för personer som behöver mer vård och mer tid. Du skall ha rätt att tala med en läkare. Vårdlots för Dig som behöver kvalificerad uppföljning och efterbehandling.står det i min valfolder under -Mina viktigastes frågor för landstingsvalet. Vård efter behov.

Värmdövalet: Trångt vid Hemmestahallen i går
Jag har stått ensam vid Hemmestahallen några dagar men i går var det trångt med massor med "konkurrenter". Jag säger Nej till Förbifart Hemmesta och berättar om hur den skall dras genom Storskogen och får starkt stöd. Clarence Öhrhammar vill ha förbifarten...det blir riktigt roliga väljarmöten. Så kommer 7-8 socialdemokrater med Lars Bryntesson, Andrine Winter , Inga Östergren-Lind m fl och s får naturligtvis ett övertag men säger inget om Förbifarten vad jag hör fast man står bakom förslaget i Översiktsplanen.
Treligt med små spontana valmöten...

För övrigt skall jag nu ut möta lite väljare i Evlinge, Fågelbro och på Djurö.. Blir nog en runda vid Hemmestahallen senare också när folk kommer hem.

torsdag 16 september 2010

Centern klättrar i väljarstöd
Det är roligt att se att centern nu klättrar i opinionsmätningarna och håller sig mellan 6 och 7.5 procent. Det är klart godkänt mot bakgrund av mycket prat om centern under riksdagsspärren. Och det kan bli ännu bättre de dagar som är kvar. Det är i hög grad Maud själv som skall ha kredit för de senaste insatserna. Gott humör, energisk, tydlig.
Påhoppet att centern öppnar för uranbrytning tas snabbt ner av Andreas Carlgren som tvärtom överväger skärpt lagstiftning mot uranbrytning. Vi har redan ett kommunalt veto, men vi kan också skärpa kraven på prospektering.

Landstinget - det glömda valet
skriver också Dagens Nyneter www.den.se i dag och så är det. Men vilken urgnällig ledare. Samtliga partier lyfter fram tillgänglighen skriver DN kritiskt...Oj, oj. Det var den fråga som diskuterades mest i förra landstingsvalet 2006. Sverige var bra på vård när man kom fram, men det var just det man inte gjorde. Nu har Alliansen i landstinget etablerat 37 nya vårdcentraler med 120 fler läkare att gå till. Är inte detta något positivt?
Centern driver också på i landstingsvalet att vårdbesöket inte bara får ge en snabb slant till den nya privata vårdcentralen utan kvaliteten skall vara avgörande. Därför krävs rätt att få ta upp fler än en sjskdom vid besök och då måste också tid garanteras till det. Femton minuter som vi förelår är väl inte för mycket....?

Småsnåla partier i kommunstyrelsen mot deltagande i Spårbilskonferens
Jag blev rejält besviken på samtliga partier i kommunstyrelsen i går kväll. I arbetsutskottet fick jag stöd för att kommunen skulle sända tre representanter till spårbilskonferensen i San Jose i Californien i slutet av oktober, kommunstyrelsens ordförande, oppositionsledaren och en hög tjänsteman. Detta för att vi ligger långt framme i vår planering för spårbilar.
Men på kommunstyrelsen vände först kd, sedan fp och även m. Oppositionen var heller inte entusiastisk. Småsnålt att inte kunna ställa upp med 60000 kronor för att följa utvecklingen av spårbilar i världen.
Att gå parallellt med den gamla och den nya kommundirektören i fyra månader kostar 1 miljon kronor.....

För övrigt blir det nu lite valarbete ute på fältet igen vid brevlådor och handelscentra....

tisdag 14 september 2010

Nu lägger centern in överväxeln
I alla sammanhang där det gäller att prestera något så är det helt avgörande att hålla hela tiden ut. Centerpartiet har alltid varit bra avslutare. Vi har god organisation, motiverade valarbetare och ett bra politiskt program som vi kan stå för. Om alla jobbar hundra procent fram till valdagen så kan vi övertyga många av den 1 miljon väljare som inte har röstat än.
Stödröstning låter inte trevligt. Vi ska övertyga väljare om att centern är ett bra alternativ och det skall vi göra med sakargument för jobb, klimat, miljö, skola, välfärd, ungdomar...

S har de största problemen
Det är ingen tvekan om att s har stora problem. Ett av de tydligaste är frågor där vi inte fått något svar från vänsterkartellen som delning av föräldraförsäkringen, som alla rödgröna vill kvotera om men inte vågar berätta före valet. Två andra är fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Jag har hört många som sagt att får jag inte veta något om detta före valet så vågar jag inte rösta på de rödgröna.
Förmögenhetsskatten är dessutom en skatt som dömts ut av de flesta ekonomer och som drev bort sådär 500-600 miljarder kronor från investeringar i Sverige till utlandet de sista åren den fanns.

Centern gör bra ifrån sig även på Värmdö
Centerpartiet har goda möjligheter att stärkas också på Värmdö. Ja till flera bostäder för både unga och gamla i centrumområdena Gustavseberg, Brunn, Stavsnäs, Djurö och Hemmesta. Ja till fler jobb i Värmdö genom att stödja värmdöföretag och få hit nya. Ja, till utveckling men nej till att bygga sönder Värmdö. Ja, till bättre skola med tydligt ansvar. Ja till förbättrad trafik med spårbilar, sjöbussar och utbyggd kollektivtrafik, vilket också underlättar för bilister. Stöd våra ungdomar, bygg allsidiga lokalsamhällen med både arbete, bostäder, kultur och rekreation.
En röst på Värmdöcentern är en väl använd röst.

För övrigt skall jag nu ut och och träffa väljare igen...alltid lika roligt

måndag 13 september 2010

Stark och positiv utgång av turkiska folkomröstningen
Jag har haft mycket att göra med Turkiet. Som aktiv förkämpe för kurdernas sak genom många år, inte minst i EU-parlamentet, var utgången av folkomröstningen i Turkiet något mycket positivt. Nu väntar en ny mer demokratisk författning där militärens makt minskar och de folkvalda partiernas makt ökar. Rätt väg också i riktning mot ett framtida EU-medlemskap.
Men återigen. Vad har världen utanför Sverige tagit vägen i valrörelsen?

Mona spottar upp sig i jämn TV-debatt
Mona Sahlin spottade upp sig i TV-debatten mot Fredrik Reinfeldt i går kväll. Rakare svar, lite snabbare och gott humör gjorde debatten jämn. Men det räcker naturligtvis inte för att vända fem - tio procent. Alliansen har den bästa politiken men Mona förde en mer ideologisk debatt och då vaknar många sossar upp och kanske lämnar sofflocket en stund på söndag.
Svagheten är naturligtvis att kritiken mot jobbskatteavdragen blir lite löjeväckande när hon har accepterat 90 procent, liksom kritiken mot skattesänkningar när hon själv skall sänka skatten för rika som fattiga pensionärer med 17.5 miljarder...

Sverigedemokraterna applåderar
Sverigedemokraterna applåderar naturligtvis att ständigt få en huvudroll utan att vara närvarande. Det kan de tacka Mona Sahlin för. Varningen för Sverigedemokraterna och Alliansens "otydlighet" kan å andra sidan bli en hjälp för Alliansen att få egen majoritet...
Tack för det eftersom det helt skulle ställa Sd åt sidan.

Obegripligt debattval av s i Värmdö
Skulle Skurubron vara den fråga som får väljarna i Värmdö att rösta på s. Ja, så tror de i alla fall själva eftersom s utmanade alla andra partier till en debatt om Skurubron i Gustavsbergsteatern på söndagen. Om syftet var att visa på enighet i oppositionen mot Alliansen blev det en gruvlig missbedömning. Alla fyra Allianspartierna sa nej till avgifter. I oppositionen fick vi tre olika bud. Ingen ny bro alls från Mp , kanske inte heller från v och s- tycker lika som Alliansen...ridå.

För övrigt blir det ett par telefonmöten, koll av affischer, överförmyndarärenden och vårdfrågor inför landstingsvalet som fyller dagen...

söndag 12 september 2010

Nu går sista veckan - Dig vill jag rösta för...
Ja, så är det och Alliansen leder med nästan 10 procent, enligt SIFO. Socialdemokraterna historiskt lågt med 28,8. "Slutet på en epok", skriver Peter Wolodarski i DN, http://www.dn.se/. Vad gör Bo Krogvik och valstrategerna?
Miljöpartiet och centern minskar båda. Miljögrälet mellan Maria och Maud var inte bra för någon och klimat- och miljöfrågorna har kommit i bakvatten. Centern måste verkligen se upp. Driv traditionella c-frågor sista veckan; miljö, klimat, energi, landsbygd, transporter och lyft fram några nya personer.

Reinfeldt ryter till åt Sverigedemokraterna
"Släpp inte fram hatet i det svenska samhället" sa Fredrik Reinfeldt i går på Alliansens valmöte på Norrmalmstorg. Bra rytit, men det känns lite som varje gång de nämns så gynnas de också.
Sd har ju dessutom helt fel om invandrarna. Invandrarföretagen sysselsätter 200 000 personer och bidrar med 35 miljarder till BNP, enligt en studie från Linköpings universitet http://www.dn.se/.
Taxi, restauranger, skomakerier, frisörer och småbutiker är några branscher.

Hur går det i Värmdö?
Min avstämning från i går står sig. Det blir Alliansseger, men kanske något mindre gap än på riksplanet. Om vi skall tro DN igen blir det 56.9 för Alliansen och 39.9 för de rödgröna. Jag tror s påverkas av rikstrenden och minskar medan mp går framåt. Nu finns bara en växel för centern och så får vi se hur långt det räcker. Tycker att vi hade gott stöd på debatten i går i Folkets Hus i regi av Naturskyddsföreningen. 80-90 procents minskning av CO2 utsläppen till 2050, spårbilar, sjöbussar och mer och bättre kollektivtrafik och nej till förbifart Hemmesta.

För övrigt skall jag nu till andra dagen av Föreningsrådets marknadsdagar i Gustavsberg med vår beachflagga, våra foldar och våra goda argument för ett grönt, företagsamt och öppet Värmdö.


lördag 11 september 2010

Val(av)stämning - den 11 september
Ett dystert datum där debatten nu i USA om koranbränningen är lika dystra efterdyningar av det som hände för nio år sedan.
Det är mycket lite utrikes, internationellt och globalt i årets valrörelse. Illa. Men nu skall även jag göra en liten avstämning av dagskursen riks, regionalt och lokalt i valet

Riks
Det är ingen tvekan att Alliansen vinner valet. Med sådana siffror och med sådana företrädare skall det mycket till...Men just detta är viktigt. Vad gör man nu på Sveavägen när valstrategerna går in i sista veckan? Det kan komma vad som helst? Men något måste komma från någon..helst någon annan än ledningen...Men vad?

landstinget
Det glömda valet. I går sa Alliansen nej till att sälja sjukhus under den kommande mandatperioden. Det kunde annars varit ett stort debattämne. Tyvärr kommer landstinget helt i kläm och landsatingsvalet följer riks. Det blir fortsatt Allians, tom förstärkt, genom socialdemokraternas haveri i Stockholm. Miljöpartiet går starkt och vi i centern kommer att kunna öka lite om rikstrenden fortsätter uppåt. Centern behövs i landstinget.

Värmdö
Som jag skrev för någon dag sedan så blir skillnaderna mellan Alliansen och oppositionen mindre i Värmdö. Alliansens svårigheter med Jonas Nilsson, långdragna problem med skolan, Brunn, Grantomta sitter nog kvar som en ledningsfråga. Oppositionens och särskilt socialdemokraternas ständiga opponerande och kritiserande har minskat förtroendet för kommunpolitiken. Vi måste finna lösningar där samarbete blir mer betonat än eviga partistrider, ofta om detaljer. Alliansen får egen majoritet. Socialdemokraterna gör ett bra val med en stark och aktiv valkår och ett energiskt oppositionsråd. Miljöpartiet med Yvonne Blombäck i spetsen går framåt. Men väljarna avgör...

För övrigt skall jag nu in till Haghulta och lyssna på förslag om Grantomta, till föreningsdagarna i Gustavsberg och Naturskyddsföreningens cabaré och utfrågning...

fredag 10 september 2010

Positiv DN/Synovate med egen Alliansmajoritet
Ja, det är bara att tacka och ta emot. En mycket positiv DN/Synovate mätning med 50,5 för Alliansen och 42,2 för vänsterkartellen, med ett Alliansövertag på 8,3 procent. Det är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som dragit upp Alliansen och Mona Sahlin som dragit ner socialdemokraterna. Maria Wetterstrand har varit mindre lyckad på sista tiden med stigande aggresivitet medan Ohly varit en allt tydligare egenföretagare i vänsterpolitik.

Sveriges statsfinanser är EUropas bästa
med bibehållen välfärd. Fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, kilometerskatt, bensinskatt, höjd inkomstskatt förmörkar för de rödgröna.
Och den östliga rosen behåller täten som vår bäste valarbetare. Vad sägs om artikeln i DN i dag www.dn.se "Mitt besked är tydligt. Sverige måste tillbaka till överskott och starka offentliga finanser."... Något mer.

Mest privatiseringar i Stockholms läns landsting
Som första namn på landstingslistan för ostkretsen vill jag gärna säga att privatiseringar förmig inte är något självändamål. En tredjedel av vården i Stockholmsregionen drivs nu i privat regi och över hälften av vårdcentralerna.. Konkurrens är bra, flera olika vårdgivare är bra, valfrihet i vården är bra men det måste ändå vara kvaliteten, tillgängligheten, servicen, bemötandet och allra viktigast om människar får bra vård, eller blir friska som är avgörande. Krav och granskning måste också förbättras från landstinget som upphandlar.

Mitt Värmdö
Lite fritt ur hjärtat. Jag och Sonja har bott på Värmdö sedan 1973. En underbart vacker skärgårdsnatur med hav, sjöar och skogar. Jag vill bevara Värmdös natur och karaktär. Men jag vill också att Värmdö utvecklas. Rusta upp och bygg successivt nya bostäder i centrumområdena. Lös alltid trafikfrågorna först. Satsa på våra ungdomar.
Skapa allsidiga samhällen med fler arbetsplatser i Värmdö för att minska pendlingen. Förbättra trafiken med långsiktiga miljö- och klimatvänliga trafikslag som spårbilar, sjöbussar och utbyggd kollektivtrafik.behöver vi ingen Förbifart Hemmesta som bygger sönder Storskogen...

För övrigt skall jag nu ut och kolla lite affischer och läga i lite mer centerpropaganda i lådorna...

torsdag 9 september 2010

Den ekonomiska tillväxten gynnar Alliansen
Den ekonomiska tilväxten i Sverige ökar kraftigt. Från prognostiserade 3,7 procent till 4.6 procent för andra kvartalet i år. Det visar SCB:s reviderade nationalräkenskaper. Det är ett gott resultat som Alliansregeringen kan vara nöjd med. Konjunkturförbättringar är inte regeringens förtjänst men klokskapen under finanskrisen med att undvika t.ex statsköp av SAAB, som Mona Sahlin var innte på, kan Alliansen nu ta till sig när konjunkturen vänder. Var är vår bäste valarbetare "För lite och för sent"-Östros?

Miljöpartisterna i landet vill bilda majoritetsregering med Alliansen.
Det var intressanta siffror i SvD, http://www.svd.se/ rundringning till distrikten i MP. Av 26 distriktsordförande säger 18 att man vill att Alliansen och Mp bildar en majoritetsregering om SD blir tungan på vågen. Roligt för oss att höra. Mindre roligt för Mona Sahlin. Jag tycker det skulle vara en alldeles utmärkt lösning. Att vi då får ge Mp något i gengäld är självklart, men vem kan ha något emot att ytterligare stärka miljöpolitiken?

Valet i Värmdö - Alliansen vinner men vilka kommer in i kf ?
Med risk för att sticka ut hakan innan valet är avgjort så kommer vi i Alliansen att vinna valet i Värmdö. Socialdemokraternas rikssiffror går omöjligt att väga upp för den aktiva s-kampanjen på Värmdö. Där ser man ytterligare en mindre demokratisk bieffekt av den gemensamma valdagen. Men vilka kommer in? Knappast fi men här kan SD på samma sätt fast åt andra hållet gynnas av rikssiffrorna. Svaret är skilda valdagar för riksdags- och kommunval.

För övrigt skall jag nu iväg och träffa några pojkar denna gång som vill fråga om skolan, jobben och bostäderna i Värmdö. Alltid roligt.

onsdag 8 september 2010

Maud och centern förtjänar bättre
Maud gjorde en utmärkt insats i gårdagerns TV-intervju. Hon klarade de flesta blindskär bra som jag skrev på bloggen i går. Centerns siffror i dag i DN/Synovateär däremot något helt annat.
Det är det sämsta resultatet för centern sedan 2001, när Maud tillträdde. Jag tycker Maud klarade även kärknraftsfrågan hyggligt från hennes förutsätningar men mina kontakter med centerpartister över landet visar att det är den frågan som gör flest centerpartister till soffliggare. Det är heller inte så konstigt efter 40 års kamp för att stoppa kärnkraften. Argumenten att kärnkraften ändå inte kommer att byggas för att ekonomin inte tillåter kan vara sanna, men vad är känslan, engagemanget, övertygelsen....?

Skilda valdagar i riksdags- resp kommun- och landstingsvala
Det föreslog jag i går och till min glädje ser jag att Finansborgarrådet Sten Nordin säger samma sak i DN http://www.dn.se/ efter den traditionella debatten mot oppositionen och Carin Jämtin i Vasaparken. Bra. Fler...

Tornhusets Företagscenter
drog mycket folk i morse när förslaget presenterades i Tornshusets lokaler. Det var jag, näringslivschefen Lars Berlin och ledamoten i Näringslivsrådet Amanda Thunberg Åkerstrand som presenterade förslagen som möttes positivt men där också många nya ideer kom upp. Det är ju entreprenörer det handlar om....
Mötesplats, kontorshotell, seminarier, föreläsningar, direktkontakt mellan kommun och näringsliv. Vi återkommer och räknar med inflyttning i lokalerna i slutet av november med så där 40-talet kontorsplatser. Vi behöver backa upp våra företagare i Värmdö och vi behöver fler företag. Vi behöver ge folk jobb på Värmdö.

För övrigt skall jag nu träffa Valentina från G2 som vill göra en intervju inför valet...

tisdag 7 september 2010

Dumma s-inlägg för Mona
Jag har skrivit det tidigare och säger det igen att personkritiken mot Mona Sahlin går för långt, håller på för länge och tar plats från sakfrågorna. Men socialdemokraternas påhopp från Persson ,Feldt och Rosengren följs nu upp med 23 tunga socialdemokrater som hyllar henne.
Båda sakerna är dumma och korkade inför ett val. Varför måste 23 tidigare ministrar och kända socialdemokrater säga att man backar upp sin ordförande? Varför? Är inte det naturligt? Rent av självklart? Behöver detta sägas? Och sägs det för att tre andra kända socialdemokrater inte gjorde det? Sluta med detta internspel om Mona skall ha någon chans på egna meriter...

Det glöma valet - landstingsvalet
Så sägs det varje valrörelse och ändå fortsätter vi utan ändringar av samhällets organisation val efter val. Börja med att införa skilda valdagar för riksdagsval respektive kommun- och landstingsval. Gå vidare med förslagen om starkare regionen - en Mälardalsregion med ansvar för vård, trafik, samhällsplanering, arbetsmarknad. Avskaffa länsstyrelserna och lägga deras uppgifter i regionparlamentet.

Avslaget sista landstingsmöte före valet
I dag har vi haft det sista landstingsmötet före valet. Avslaget -med undantag av delårsbokslutet och debatt om vårdvalet. År 2006 hade 50%av patienterna väntat längre än 90 dagar på operation eller behandling. Nu, 2010, med Alliansmajoritet är det 11%. Det var svårt för Lars Dahlberg, Dag Larsson och Ilja Batljan att förstå, eller de ville inte förstå...
Vårdvalet har brister, t,ex för mycket snabba besök för att få in pengar, men i huvudsak är det bra. Rätta till bristerna så blir det ännu bättre.

Tornhusets företagscenter
I morgon klockan 08.30 inviger jag Tornhusets Företagscenter. Dag Landvik har skrivit på uppgörelsen med kommunen och Näringslivsrådet där drygt 300 m2 lokaler hyrs ut till kommunen. Företagscentret skall innehålla Centrum för arbete och Studier, CAS, Värmdö Matchning där arbetslösa matchas mot jobb, Näringslivsrådet och näringslivschefen, 25-30 kontorsarbetsplater i ett kontorshotell, hälften fasta och hälften rörliga.

Företagscentret
skall stödja och utveckla Värmdöföretag, stärka samarbetet mellan kommunen och företagen, genomföra seminarier, konferenser och kurser.
Vi skall backa upp de företag som finns i Värmdö och få hit nya. En god innovation som jag är glad att kunna visa upp.

För övrigt gick det riktigt bra för Maud Olofsson i kvällens TV-utfrågning. Förutom ursprungsmärkning och LAS gjorde hon en bra insats med alltid gott humör och mycket energi.

måndag 6 september 2010

Ohly tänker på sig...
Ungefär så uppfattde jag timmen med Lars Ohly i går i TV-utfrågningen. Han drev sina och partiets frågor hårt och tycker jag bra, från hans utgångspunkt. Föräldraförsäkringen är en uppförsbacke för vänsterkartellen men han bryr sig inte om vad andra tycker där i vare sig i hos de rödgröna eller bland svenska folket. Fotbollslöftet om lägre skatt var en dumgrej men det tog han tillbaka.
Den här intervjun var till för de egna.

Skilj på riksdagsval och kommun- och landstingsval
I dagens DN redovisas en Dn/synovaterapport www.dn.se om väljarnas viktigaste valfrågor. Det är jobben, sjukvården och skolan. Här ser man hur svårt det är att ha riksdags-,kommun-och landstingsval samtidigt. Sjukvården och landstingen kommer helt bort i debatten. Trots 70 mrdr i budget för Stockholms läns landsting är det nästan omöjligt att få något genomslag för den näst viktigaste frågan för väljarna...Ändra och gör om. Kör över sossarna och Tage Erlandes gamla "kommunala samband". Det var och är bara en taktiskt fråga och nu när det ser ut gå så dåligt kanske man är beredd att ändra sig. riksdagsval för sig ich kommun- och landsingsval för sig, med val vart annat år.

Bostäder en viktig fråga för Gustavsbergs vänner i Folkets Hus
Många områden hanns med men bristen på bostäder var en av de viktigaste frågorn i går å¨utfrågningen av partierna i Gustasbergsteatern
För centern deltog Henrik Paulsen med den äran. Han föreslog både lång och kortsiktiga lösningar som fler hyresrätter i centralorten, ett uppsnyggat centrum med ett nytt parkeringshus, fler arbetsplatser och bostäder. På kort sikt för att att främst skapa bostäder åt ungdomar föreslog han särskilda ungdomslägenheter och varför inte hyra in en stor båt och skapa hundratals tillfälliga lägenheter. Bra förslag.

För övrigt blir det landsingsfrågor i dag och i morgon är det sista landstinget före valet.

söndag 5 september 2010

Romerna: EU vid skampålen
Man blir förvånad och förbannad över Sarkozys och Europas utvisning av romer. Det är inte värdigt ett modernt samhälle att kasta ut hela folkgrupper. Individer som kan åtalas och fällas för brott är en sak - men hela folkgrupper? Sarkozy och Berlusconi är de största utvisarna, men varför reagerar inte EU. Vad säger EU:s nyvalde president Herman van Rompuy? Vad säger ordförandelandets EU-ordförande? Vad säger kommissionens ordförande? Skall de stora länderna diktera villkoren i EU? Skandal.

Sverige skall bli en ledande kärnkraftsnation
skriver Jan Björklund m fl i dag på DN Debatt www.dn.se Mer forskning, fler civilingenjörer, fler nya kärnkraftverk. Det ser ut att vara ett direkt påhopp på centerpartiet. Gå i svaromål omedelbart. Jan Björklund har alltför ofta frångått uppgörelser inom Alliansen. Satsa på det förnybara. Nej till ny kärnkraft.

Alliansen vinner i ny SIFO - och centern ökar
Det blir för mycket mätningar, men SIFO brukar ligga nära sanningen. Blir det som SIFO säger så vinner Alliansen tom med liten egen majoritet 50.1 mot 43.7. Ungefär där tror också jag att sanningen ligger. Det roliga är att centern ökar igen och nu till 6.7.
Att börja prata om att bjuda in centern och folkpartiet till förhandlingar innan man vunnit valet som Mona Sahlin gör det retar bara väljarna. Miss igen.

Centerns rikssiffror stärker centern i Värmdö och andra kommuner
Hur duktiga vi än är i Värmdöcentern i kommunvalet så har tyvärr, får man säga, rikspolitiken ett oerhört stort inflytande över hur det går i kommunerna. Vi tar till oss varje positiv mätning.
Men just nu handlar det om lokalt och regionalt valarbete. Med denna uppgång stärker vi ställningen i Värmdö och inte minst landstinget där de viktiga vård- och trafikfrågorna avgörs.

För övrigt är trafik precis vad jag nu skall prata om för sista dagen på spårbilsutställningenCOOP i Charlottendal

.

lördag 4 september 2010

Regeringen leder om jobben
Ingen tvekan om att regeringen och Alliansen har ett övertag när det gäller jobbpolitiken. Det skall vara enklare och billigare att anställa. Skattesänkningar, minskade arbetsgivaravgifter, halverad moms på restaurangtjänster och jobbskatteavdrag är överlägset oppositionens spretiga förslag.
Men räcker det inte nu med jobbskatteavdrag?
Ungdomsarbetslösheten är det största problemet. Här har oppositionen ett bra förslag om att alla företag som anställer en ung arbetslös person skall slippa hela arbetsgivaravgiften. Tänk om regeringen överraskade vänsterkartellen och tog till sig det förslaget, precis som oppositionen tog till sig regeringens förslag om halverad restaurangmoms...

Centern ökar
Det känns roligt att kunna skriva så även om det är en enstaka opinionsmätning. Centern ökar till 6.2 procent, kd går också framåt och Alliansen får egen majoritet med 50,5 procent. Oppositionen har 44. Det ser betryggande ut men just därför sitter naturligtvis hjärntrusten i s,v och mp och funderar på den gordiska knuten. Hur hugger man sönder Alliansen? Ha beredskap. Ingen seger i förskott.

Intresset för spårbilar är glädjande stort i Värmdö
Nu har jag stått vid sspårbilsutställningen i fyra dagar och med en dag kvar kan jag bara säga. Strålande och jätteroligt. Vet inte hur många som handlat på COOP och sett spårbilen och kommit fram och ställt frågor eller kommenterat. Jag uppskattar att 8 av 10 varit positiva till Värmdös satsning och vill att vi skall fullfölja den. Alla frågor om säkerhet, kapacitet och kostnader får sitt svar först när vi har en pilotbana i Sverige. Varför är Alliansen så tyst.
När kommer beskedet?

För övrigt har jag varit på Eco-Now mässan och Centeraktiviteter vid Centralen och känner en viss tillförsikt...
Eco-Now Mässan på Munchenbryggeriet
Centerpartiet ställer uppEco-Now mässan och har valarbetare där under hela mässan. Det är ståtligt och du når väldigt mycket miljöengagerade personer. Nu tar jag bussen in och sedanm blir det mer kontakter med folk på spårbilsutställningen, kollning av affischer, som faktiskt har fått stå bra nu sista dagarna, lite foldrar i brevlådor och...Roligt.
Kommer igen senare under dagen...

fredag 3 september 2010

Centern: högre lön till högutbildade kvinnor
Bra tanke. Det är ofta skilllnader på tio procent mellan män och kvinnor med samma yrke och samma arbete. Maud Olofsson vill kalla in arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare för att hitta lösningar för att minska denna skillnad. Men varför bara högutbildade kvinnor? Det borde väl gälla alla?

Låga siffror för c och kd
Det är låga siffror för c och kd i dagens DN/synovate, 4.9 respektive 4.1. Båda partierna måste bredda sitt register. Det räcker inte med detaljförslag. Det krävs bredare bertättelser och visioner om framtidssamhället. Centern borde ta upp vår bakgrund om lokalsamhället, om samhällsplanering för arbete, bostäder, kultur och rekreation när varandra där man bor. Ett tryggt och stabilt samhälle, med närhet till varandra i vardagen. Där klimat-energi- coh miljöfrågorna som källsortering, trafaik och skolskjutsar löses lokalt.

Centern aktivt ute i Värmdö
Det är roligt att se att Värmdöcentern syns på många ställen i valrörelsen och med egna förslag.I går var det debatt om de äldre på Gustavsgården och centern var nog det parti i förhållande till sin storlet som hade flest närvarande valarbetare. Det gäller i dag också på spårbilsuttällningen i Charlottendal. Mera Värmdöcentern..

För övrigt blir det mer flygbladsutdelning i morgon oich deltagande på Eco-Flow mässan vid Munschenbryggeriet inne i stan

torsdag 2 september 2010

Egna väljarna sviker oppositionen
Det måste vara tungt när de egna väljarna så tydligt inte tror på oppositionens seger i valet. Och det är också unikt enligt vetenskapsmännen. Av Alliansens väljare är det 94 procent som tror på fortsatt förtroende för Alliansen. Baldn de rödgröna tror drygt 43 procent på valförlust och endast 38 procent på seger.
Om till detta läggs Persons, Feldts och Rosengrens påhopp på sin egen partiledare att hon gjort fel och inte håller måttet så blir de ännu tyngre.
Men det är inget roligt att skriva om motståndarna som det går dåligt för. Det vore skojigare att skriva om något nytt som Alliansen gjort bra. Men just nu tycker jag att man bara sitter still i båten. Farligt och riskfyllt...Satsa på något nytt utspel. Spårbilar t.ex. Jag hänger på.

Elbilar slipper trängselavgift - bra c-förslag
Ett alldeles utmärkt c-förslag som planerats en tid från miljöminister Andreas Carlgren och miljölandstingsrådet Gustav Andersson. Det är en morot, ett positivt styrmedemel, att slippa trängselavgift och parkeringsavgift för något som är bra för miljön.

Spårbilsutställningen invigd med presskonferens, seminarier och debatt
I går invigdes spårbilskonferensen i COOP, Charlottendal. Välbesökt presskonferens med deltagare, intresserade Värmdöbor, politiker och tjänstemän från kommunen. Men media...

Kso Lars-Erik Alversjö och jag inledde.
Spårbilens primus Magnus Hunhammar talade om spårbilen som alternativ. Den alltid engagerade Yvonne Blombäck, mp talade som kollektivresenär, transportprofessorn på KTH Ingmar Andreasson som expert och utvecklingschefen Lars Fladvad med sin kunskap om Värmdö.
Och jag fick SL:s Vd Göran Gunnarsson att gå upp och ge en massa positiva kommentarer, att spårbilen skall gå på SL-kortet t.ex och att SL, ställer upp.
Därefter debatt med politiker i SL, under Monica Petterssons bestämda ledning. Lars Dahlberg ( s ), Gunilla Roxby-Cromvall ( v ), Tage Gripenstam ( c ), Karl Henriksson (Kd), Stgella Fare, ( fp), Yvonne Blombäck ( mp ) och Lars-Erik Alversjö ( m ).
En bra dag om klimat, energi, trafik och framtid för Värmdö.

Nu är det dags att gå till Gustavsgården och lyssna och diskutera om och med värmdös äldre.

Torsdagen den 2 september
skall det stå. Vet inte vad som hänt bloggen?

För övrigt skall jag nu ta ett morgonpass vid spårbilsutställningen med början klockan 08.00 så därför dröjer det ett tag innan bloggen skriver något...

onsdag 1 september 2010

Många löften från vänsterkartellen - men finansieringen?
Det var många löften från vänsterkartellen i går när valmanifestet presenterades. Jag tror att den vanlige väljaren, hur han/hon nu ser ut, funderar lite på hur detta nu skall betalas. Det påminner lite om vad min svärfar, Bror Rask, genuin socialdemokrat sa en gång något valår är vi var och fiskade. Politikerna lovar alltid och det låter så fint i valen..men sen kommer verkligheten.
Ett handikapp för s,v.mp är att det syns att det är mycket de inte är överens om som förmögenhetsskatten, föräldraförsäkringen, vinst i privata företag inom den gemensamma sektorn. Att ta bort nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga skapar verkligen inga nya jobb heller. Nja...valplattformen ändrar ingenting

Spårbilsutställningen öppnar i dag - pressträff klockan 11.00
I dag öppnar spårbilsutställningen i COOP i Charlottendal och pågår till lördag. Jag tog upp frågan om spårbilar i en motion till kommunfullmäktige i oktober 2005 och fick faktiskt positivt stöd från alla partier när den behandlades i kommunfullmäktige, även om entusiasmen varierade....
Det är jätteroligt för mig och Värmdöcentern att vi nu har gjort två utredningar, en ringlinje runt Gustavsberg- Hamnen - Charlottendal- Mölnvik- Ösby-Skogsbo och tillbaka till Gustavsberg och en infartslinje till Slussen.
En pilotbana kommer att byggas i Sverige och regeringen ger besked i oktober. När allmänheten ser att det är på gång då...

För övrigt skall jag nu till Hemmestaskolans bibliotek och lägga ut valsedlar för förtidsröstningen