tisdag 9 augusti 2011

Finanskrisen - alla springer åt samma håll
Vet inte om globaliseringen eller internationaliseringen av information och marknader gör att alla nu kan springa snabbare och att alla nu också springer snabbare åt samma håll. Börsutvecklingen sista veckan tyder på det.

Nej till euroobligationer
Nej vi vill inte ha några euroobligationer som ekonomerna Harry Flam och Anders Vredin föreslår på debatt@dn.se i dag. Då har vi tagit ytterligare steg mot en finansiell union. Finanskrisen är inte eurons fel säger Flam och Vredin. Samtidigt säger man att Tysklad och Frankrikes brott mot euroreglerna om statsskuld och budgetunderskott inledde krisen. Men brotten mot stabilitetspaktens regler handlar just om euron.... Visst, det är inte bara euron som är orsaken men euron har försvårat att lösa krisen när så många olika länder har samma valuta och euron därför inte ingår i något optimalt valutaområde.
Ska en valuta behöva både tillfälliga räddningsfonder, permanenta räddningsfonder och egna obligationer för att överleva...?

Klas Eklund SEB: Antingen Europas Förenta Stater eller - upplöst union
En gemensam valuta kräver gemensamma finansinstrument, en finansinspektion, möjlighet att låna. "Antingen får man skapa Europas förenta stater eller upplösa unionen", säger Klas Eklund, senior ekonom på SEB.
Hur många gånger ska man få rätt....?

För övrigt förbereder Sonja och jag nu brölloppet mellan Kristoffer och Stina på lördag, med tal, visor, fler gästsängar och....Vigsel i Värmdö kyrka från 1320 och fest på Wärmdö Country club

Inga kommentarer: