torsdag 4 augusti 2011

Frihet är det nya slagordet i politiken
Gustav Fridolin använde sig av  "frihet" i artiklar och uttalanden om Miljöpartiet när han valdes till språkrör.
Ordförandekandidaterna för centern, både Annie och Anna-Karin, talar om frihet och frihetlig som motsats till auktoritär.

Jytte Guteland har samma tema
Nu säger avgående ordföranden i SSU Jytte Guteland detsamma i sin "avskedsartikel" i DN i dag www.dn.se . Hon får med ordet i både början och slutet av artikeln "Vårt parti grundades som en frihetsrörelse. Vi var det parti som upplevdes befria människor från hinder. SSU har inte glömt vår frihetslängtan." Hon avslutar med "Det måste bli tydligare för svenska folket att Socialdemokraterna är frihetens parti.". Det tyder väl ändå på att det inte är det i dag. Modeord eller något nytt innehåll? Centern kan ta bollen.

USA, euron, ekonomin och börsen - allt går neråt
Krisen i världen har plötsligt blivit uppenbar. USA:s sproblem är bara ytligt och tillfälligt lösta. EUrokrisen sprider sig nu med full kraft till Spanien och Italien där räntorna stiger på deras statsobligationer och investerarna är rädda att köpa dem. Kina har hög inflation och Japan hög statsskuld. Börserna går ner och ekonomin stannar av.
"Antingen måste eurozonen skapa Europas Förenta Stater eller upplösa eurosamarbetet", säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Hört det förut? Någon eurokritiker kanske? Jag, kanske?

För övrigt blev det en fin statspromenad till middag, med en öl på Flyt, mat på Mälartorget i solen och kaffe på Järntorget i går för Sonja och mig.

Inga kommentarer: