fredag 13 juni 2014

ISIS-krisen i Irak med erövrade områden och trupper mot Bagdad kan skapa ett nytt Irakkrik med sunni mot shia och kurderna där USA på nytt blir indraget
Det är en tragisk utveckling i Irak. De gamla motsättningarna mellan Saddam Husseins sunniter och den större gruppen shiiter börjar om på nytt. Kurderna ser om sitt hus genom intåg i Kirkut för att bevaka oljefälten.

Det verkligt oroande är om USA på nytt ska sända soldater till Irak, drönare eller både och. Obama var ju emot Irakkriget och har avslutat det men har nu tagits på sängen som DN, skriver dn.se/Världen. FN borde omedelbart försöka finna en medlingslinje och ta kontakt med Nuri al- Malikis regering i Bagdad. ISIS är en av de värsta Jihadisterna som avrättar motståndare med nackskott utan att blinka. Världen vill inte se en sådan utveckling.

Lagompartiet i Sverige. Så kan man beskriva innehållet i en bok som snart kommer ut av två opinionsförfattare Carl Melin och Markus Uvell, dn.se/debatt.
Vi tycker skattesystemet är bra och skatterna lagom höga, vi vill verkligen behålla valfriheten i barnomsorgen säger 89 procent av de tillfrågade och i skolan 63 procent och sjukvården 71 procent. Men vinster i välfärden ska bort eller...
Några reflektioner. Pensionärerna borde få lägre skatt, eller samma skatt som arbetande, kvinnorna och feminismen måste prioriteras med lika lön för lika arbete som högsta prioritet. Stötta anställda mer än företag när företagen går mot konkurs. Sjukvården, ja, men inget förstatligande. Inget förstatligande av skolan heller. Dyra och osäkra reformer som ökar centraliseringen bort från det nära och tar mycket energi.

Centern bör satsa på
livsbalans i vardagen, avveckling av två kärnkaftverk nästa mandatperiod, en medborgartjänst för alla ungdomar, och ny modern transportteknik med spårbilar, linbanor, liftar, och andra automatbanor  samt miljövänliga gärna eldrivna pendelbåtar.
För övrigt åker jag nu in till landstiongsgruppens halvdagskonferens inför valet med avslsutande vårfest på Graverska huset. Alltid roligt.

Inga kommentarer: