fredag 27 juni 2014

Juncker ser ut att bli vald till kommissionsordförande och Cameron får ge sig. Men får Storbritannien något i stället eller blir det Camerons uttåg ur EU som nu börjar?
Det är inget bra förslag med J-C Juncker som ordförande för EU-kommissionen. Han är allt för mycket federalist och skapar problem för hela EU med det EU-kritiska EU-valet i färskt minne. Bara Cameron och Òrban från Ungern står nu kvar vid sina Nej till Juncker. Sverige med Fredrik Reinfeldt, Mark Rutte från Nederländerna och Matteo Renzi från Italen har alla böjt sig för J-C Juncker. I Italiens fall med kravet på Juncker att mildra de ekonomiska sanktionerna mot Italien. Inget vackert spel.

Nu återstår flera viktiga val som EU-rådets ordförande där Helle Thorning-Schmidt från Danmark kan få uppdraget, och då får lämna uppdraget som premiärminister.
Det kan bli en hygglig balans med socialdemokraten Thorning-Schmidt mot kristdemokraten Juncker i EU_s ledning, men danskan är i mina ögon en riktig karriärist som går med på vad som helst för att få detta jobb.
Viktiga associationsavtal ska slutas med Georgien, Moldavien och Ukraina. Det  sistnämnda inte minst med tanke på situationen i östra Ukraina som också ska diskuteras på toppmötet i dag liksom relationen till Ryssland. Där måste EU vara tydligt och fortsätta med sanktionerna om inte Ryssland visar att man verkligen vill ha fred med sin granne Ukraina.

Ett utmärkt tema att diskutera är stopp av olja och gas från Ryssland som skulle slå hårt mot Putin. En storsatsning på förnybart i EU skulle ge rätt signaler till världen i både frågor om fred och samarbete liksom energi- och klimat.
För övrigt ska vi nu äta frukost med Kjell och Annika som jag just såg gå upp från duschen på baksidan. Dom åker vidare till Öckerö senare i dag.

Inga kommentarer: