måndag 9 juni 2014

Viktigt möte med Reinfeldt och de tunga EU-ledarna Merkel och Cameron och nederländernas Rutte i dag på Harpsund. 
Ekonomi och frihandel på schemat, men EU-kommissionsordförande kommer att diskuteras liksom ordf i ministerrådet. Det är lite ovanligt att ett i EU-sammanhang lite "apart" land som Sverige står som värd för en så viktig diskussion som denna. Den inre marknaden måste fungera bättre, särskilt handeln med tjänster. Euron och bankunionen kommer man inte från att diskutera och där är Merkel och Rutte för både euron och bankunionen medan Reinfeldt och Cameron är emot.

Ska Luxemburgs tidigare premiärminister Jean-Claude Juncker bli EU-kommissionens ordförande efter Barroso? Det är middagsfrågan.
Juncker är en riktig EU-federalist som kan gå hur långt som helst för att skapa sin EU-stat. Det vill varken Cameron eller Rutte och inte Reinfeldt heller. Merkel har föreslagit honom men motståndet är så hårt från Cameron att han talar om att tidigarelägga Storbritanniens folkomröstning om ja eller nej till EU-medlemskap. Det vill ingen av dessa personer ska ske. Storbritannien vill man ha kvar i EU, inte minst Reinfeldt som har när relationer och närliknande politisk uppfattning om EU som Cameron.

Kan Reinfeldt komma i fråga på något EU-uppdrag.
I fantasin kunde man väl tänka sig att R redan inför valet meddelar att han är intresserad av t.ex uppdraget som ministerrådets ordförande och innan valet lämnar över bollen till Borg. Men det är nog bara i fantasin. Då skulle Allainsens valrörelse haverera...
För övrig åker jag nu in till samverkansgrupp med handikapporganisationerna i landstinget.


Inga kommentarer: