tisdag 13 oktober 2009

Bodströmsamhället - beslut i dag
I morgon diskuterar och klubbar riksdagen FRA2 efter flera år av olika förslag. Det började med förslag från socialdemokraterna 2005, som gick mycket, mycket långt i övervakning och spaning i kabel under Bodström, dvs granskning av telefon- och internettrafik. Efter hård kritik stoppades förslaget. S backade och den borgerliga regeringen under försvarsminister Mikael Odenberg övertog frågan. Åter blev det bakslag i riksdagen och bordläggning ett år. Den 18 juni förra året klubbades FRA efter mycket ändringar, gråt och hård kritik främst från unga förtroendevalda. Regeringen lovade återkomma med inriktning på att skydda integriteten. Under mellantiden har Piratpartiet fått över 7 procent i EU-valet, mycket på grund av FRA.

Klubba FRA2 - tillsätt en integritetskommitté - utvärdera efter ett år
Det nuvarande förslaget är mycket bättre. Större hänssyn har tagits till integriteten och färre myndigheter får använda FRA:s data. Tidigare fick 21 myndigheter göra det nu är det bara Försvarsmakten och regeringskansliet som får göra det.
Men tillsätt en bred, fristående integritetskommitte, med förutom riksdagsledamöter också bloggare, journalister och FRA-kritiker som får i uppgift att utvärdera lagen efter ett år.
Både företrädare för majoritet och opposition bör vara företrädda i kommitten. S skall inte komma undan med "att börja om från början". Då blir det ännu mer integritetskränkande med Bodströmsamhället.

Bodström - rätt om advokatarbetet
Bodström är en katastrof för integriteten men han gör rätt som fortsätter med sitta yrke som advokat. Det är väljarna som skall avgöra om han skött sitt uppdrag eller inte. Det gör dom i sept om ett år.

För övrigt var det inte lätt att få Hanna och Sara att somna i går kväll. Åsa var på möte på dagis och Micke oah jag hade kvällspasset. Det tog nog en timme från de första försöken...men till slut.

Inga kommentarer: