lördag 24 oktober 2009

Reinfeldt och Björklund bjuder in miljöpartiet...
Det var ett lite oväntat besked från regeringen med en invit till Mp om samarbete om Sd blir vågmästare i riksdagen efter valet. Det är ett bra initiativ och ett samarbete med miljöpartiet är ett bra alternativ i en sådan situation. Det kan bli ett läge där Alliansen är större än oppositionen men inte har egen majoritet. Mp ger inget svar men kontrar med motfrågan att folkpartiet och centern inbjuds till samarbete med de rödgröna...enligt Maria Wetterstrand. Peter Eriksson bjuder bara in Folkpartiet...

Politisk tuppfäktning...men läget kan uppkomma.
Regeringen tänker alltså inte avgå i ett sådant läge vilket är helt enligt den nuvarande grundlagen. En viktig omröstning, t.ex om klimatpolitiken, Afghanistan eller budget faller bara om de tre rödgröna partierna och Sd röster likadant. Men Mona Sahlin har ju sagt att dom aldrig, aldrig, aldrig någonsin kommer medverka till att Sd får något som helst inflytande...Så det kommer inte att ske...om hon håller ord. Sittande regering har alltså i dag ett konstitutionellt övertag.
I förslaget till ny grundlag kommer däremot en ny regering att behöva stöd i en omröstning för att kunna sitta kvar men det kan träda i kraft först 2014.

Mp ska bli småföretagarnas parti...vad säger centern?
Det är rubriken på en Mp artikel på Brännpunkt i dagens SvD inför Mp-kongressen. Det går inte att ta miste på. Mp vill äta upp centern. "Entreprenörsskap ska bli en en grön framtidsfråga." Snacka om utmaning. "Mp skall "föra en mer småföretagsvänlig politik än den nuvarande regeringen". Arbetsgivaravgiften skall sänkas med 10 procent för småföretag och det skall bli enklare att kunna anställa fler. Låter bra, Men hur? Med vilka? Med s och v? Faan trot..
Mp talar också om sin starka medlemsdemokrati i partiet, vill öka bredden och bli dubbelt så stort. Visst, framgångar i EU-val och opinionsmätningar ger mersmak.

Centern har stämma bara vartannat år,
EU-kritiker rensas ut, nya kärnkraftverk skall kunna byggas...Här måste vi se upp.
Maud, Andreas, Åsa och Eskil gör ett gott jobb , men ideologin, grundvärderingarna, interndemokratin...

För övrigt är det lätt att sitta på läktaren och kritisera men ett parti som man tillhört i snart 40 år och som man känner så mycket för vill man....Inga kommentarer: