torsdag 15 oktober 2009

FRA -politikens bakgård
Riksdagens ja till FRA borde ha följts av ett krav på utvärdering efter ett år. En särskild utvärderingskommitté med riksdagsledamöter, journalister och FRA-kritiker borde ha tillsatts med ett sådant uppdrag. Att socialdemokraterna och oppositionen säger nej är bara politikens bakgård. Det blir inte bättre med Bodströmsamhället. Han som började hela processen och vars förslag aldrig skulle ha passerat riksdagen i dag. Han som ville gå mycket längre. S har dessutom skrivit underliga kommentarer om att antalet myndigheter borde utvidgas utöver regeringskansliet och försvarsmakten. Mer spaning alltså. Utvärdering av en självständig kommitté efter ett år.

Bra med EU-utvidgning
Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen. Det är bra med EU-utvidgning. Att få mer länder på Balkan, där vi haft krig och konflikter stärker fredsarbetet. Ju fler länder som blir medlemmar desto mindre blir möjligheten till en EU-stat. Krotatien kan bli medlem redan 2011.
Albanien och Montenegro har ansökt om medlemskap, Bosnien - Hercegovina, Kosovo och Serbien står på tur. Turkiet också, men kommer att få vänta. Mycket bra har hänt men mycket kring demokrati som yttrandefrihet och pressfrihet återstår.
Men, men. Kraven för medlemskap måste följas upp. Det har inte EU gjort i t.ex Rumänien där korruptionen verkar vara densamma nu som före medlemskapet.

Alliansen - oppositionen i riksdagen
Inte lika tydliga och raka besked från Alliansen i debatten i går. Beskeden är också inrutade och för smala. Jobbskatteavdraget är bra men räcker inte. Det måste till en mycket bredare debatt om ideologiska värderingsfrågor. Vad vill vi för vår värld, vårt land, vår framtid, vårt samhälle.
Breddning, fördjupning, förstärkning. Berättelsen.

För övrigt gäller det nog också oss som håller på med kommunalpolitik. Budget, siffror, besparingar eller satsningar blir lätt ytligt. Vilket Värmdö vill vi ha? Där gör Framtids- och klimatberedningen skillnad.

Inga kommentarer: