lördag 10 oktober 2009

Obama fick fredspriset i förskott
Det var nog vad de flesta tyckte när den norska fredskommitten tilldelade Barack Obama Nobels fredspris. Det förpliktar mer för framtiden än vad det sa om gårdagen. Jag tror Obama känner samma sak att döma av hans reaktion och uttalanden. Den stora utmaningen blir Afghanistan. Det blir svårt att trappa upp kriget efter detta besked. Det är både rätt och bra.
Läs SvD Brännpunkts artikel i dag från Shahrbanou Tadjbakhsh och Pierre Schori. Jag känner Pierrre sedan många år och har för det mesta tyckt som honom i internationella frågor. Han har rätt igen om Afghanistan. Det går inte att vinna ett krig i A. Det underminerar freden. Allt handlar om civila insatser. Nu, Obama.

U-länderna trappar upp klimatkravet
Klimatförhandlingarna i Bangkok i Thailand sätter ljuset på G77 länderna med stöd av Kina. EU:s krav på en heltäckande överenskommelse med både industriländer och utvecklingsländer måste innehålla en balans där industriländerna tar det största ansvaret. Mer pengar, stöd och teknik till utvecklingsländerna är ett måste för att få en uppgörelse i Köpenhamn. Det måste handla om en fortsättning på Kyoto, inte att överge 1997 års avtal. Obama och USA har här ett stort ansvar. Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Andreas Carlgren måste arbeta i den riktningen. Ett avtal är ett måste. Allt handlar om en bra uppgörelse, kalla det kompromiss. Ett missatt avtal är ett haveri.

För övrigt har vi just firat Sonjas systerdotter Fredrika som fyller 16 år med livet framför sig.
16 år tror jag visst att jag var, liten flicka så munter och så glad....Det är den generationen det handlar om.

Inga kommentarer: