fredag 30 oktober 2009

Klimatet viktigare än Lissabon
Det är klimatfrågan som är viktig inför Köpenhamnsmötet. Lissabonfördraget behövs inte och ger bara EU mer makt över medlemsländernas parlament och medborgare. De två nya posterna med en EU-ordförande och en egen utrikesminister visar väl åt vilket håll EU går. Om inte öst-länderna med Polen i spetsen anser sig kunna stå för finansieringen av klimatkrisen gentemot u-länderna får de rikare EU-länderna skjuta till mer pengar. Det är här Reinfeldt ställs på prov.
Det måste helt enkelt bli en lösning.
Om vi nu skall tala om de nya EU-posterna innan Lissabonfördraget är u-tecknat av Václav Klaus så bör ordföranden vara en sammanhållande person inte en president som Busch eller Obama. Ett nordiskt land som EU-ordförande vore inte fel...men jag vänder mig mot min egen argumentering att prata om detta innan fördraget trätt i kraft.

Fler kommuner måste ta emot ensamkommande flyktingbarn
Det är närmast en skandal att bara 97 kommuner i Sverige tar emot ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket räknar med 2400 asylansökningar 2009. Ett 60-tal ensamkommande barn i 12-17 årsåldern, mest pojkar anländer varje vecka. I Värmdö tar vi emot ca 10-talet barn per år. Inte mycket kan det tyckas men vi håller vårt löfte. Vi bör kunna ta emot fler men alla kommuner borde delta. Sätt press via regeringen och Migrationsverket.
Jag som överförmyndare medverkar till att utse gode män till våra flyktingbarn och det systemet fungerar faktiskt tillfredsställande. Mer ansvar från flera var ordet.

S-ledningen går emot Bryntesson om Skurubron
Vårt aktiva oppositionsråd Lars Bryntesson har liksom Alliansmajoriteten energiskt motarbetat förslaget med broavgifter för att kunna bygga en ny Skurubro. Han har kritiserat oss i Alliansen på Värmdö för att inte vara trovärdiga.
Nu kommer svaret från s-kongressen. Där beslöts i går och meddelades via en mycket nöjd Thomas Östros i TV-rutan att brukaravgifter skall tas ut, dvs det skall kosta pengar att åka en viss vägsträcka eller över en bro. Ledsen Lars. Trovärdig var ordet. Jag hoppas du reserverade dig...

Vattenfall förskräcker
Som om det inte vore nog med alla Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland och Polen fick vi på morgonekot höra att Vattenfall tillsammans med näringslivet planerar ett eller flera nya kärnkraftverk i Sverige. Till regeringen: Sätt press på Vattenfall. Vattenfall skall leda mot bättre klimat, energi och miljö inte förleda....

För övrigt blir det nu några dagars uppehåll med bloggen när jag åker ut i skärgården och fiskar över Allhelgona.

Inga kommentarer: