onsdag 14 oktober 2009

USA - Ryssland bra, USA-Afghanistan dåligt
Det blir telegramtexten i några viktiga utrikeshändelser i dagarna. Hillary Clinton, USA:s utrikesminister fullföljer Barack Obamas lyckosamma möte med Rysslands president Medvedev. Hon träffade i går sin kollega utrikesminister Sergej Lavrov och diskuterade fortsatta förbättrade relationer mellan USA och Ryssland. Det gäller bl a Iran där båda parter vill upprätthålla dialogen med Iran-vilket måste vara helt rätt. Att stänga av diktarurer är fel metod.

USA -Afghanistan dåligt
Samtidigt med de positiva signalerna om Iran kommer beskedet att president Obama har givit klartecken till ytterligare förstärkningar till Afghanistan med 13 000 soldater. Det är helt fel signaler och rimmar naturligtvis inte bara illa utan inte alls med Obamas färska fredspris. USA kommer nu att ha 68 000 soldater på plats i Afghanistan, eller dubbelt så många som när Obama tillträdde i januari. Vad säger fredspristagaren om det ? Och vad säger världen runt omkring? Gör om och gör rätt. Bort med militären och in med motsvarande civila resurser.
Vad säger Carl Bildt? Vad säger och gör EU-ordföranden fredrik Reinfeldt.

Återremiss om skurubron i Nacka
Nej, det blev inget beslut om att införa broavgifter på en nybuggd skurubro i Nacka vid kf-mötet i måndags kväll. Hela frågan återremitterades för ytterligare utredning genom sk minoritetspterremiss av s,v,mp, Nackalistan och delar av c. Bra beslut,inte minst från Värmdösynpunkt. Nej till broavgifter. Ja till statlig betalning av hela broutbyggnaden.

Framtids-och klimatberedningen går framåt
Just nedstigen från ytterligare ett givande seminarium med Framtids- och kimatberedningen där vi diskuterade olika scenarios utifrån låg resp hög grad av kommunal klimatreglering och låg resp hög vilja till förändring av livsstilen hos befolkningen. Mer dialog, kontinuerlig uppföljning, koppling till de återkommande budgetbesluten och mer kontakt med framtidens värmdöbor i skolorna var några av svaren.
Vi närmar oss allt med de konkreta förslagen

För övrigt vill allt fler människor ha makten över sin tid. Konsumtion, prylar och tillväxt prioroteras ner för livet, tiden, friheten, närvaron, relationer, barn och mig själv. Sunt, men kan också hänga ihop med åldern...

Inga kommentarer: