fredag 16 oktober 2009

Klaus har rätt om Lissabonfördraget - men med fel motiv
Tjeckiens president Václav Klaus har begärt ett förbehåll eller opt out från EU:s rättighetsstadga som är en bilaga till Lissabonfördraget för att skriva under. Han måste mena att rättighetsstadgan på ngt sätt skulle kunna användas som argument för att fördrivna sudettyskar skulle kunna käva sina egendomar åter. Det låter långsökt och är också juridiskt tveksamt eftersom stadgans rättsverkan gäller EU:s institutioner och inget annat.
Nej, Klaus det vore mycket bättre om du säger att Lissabonfördraget leder till en oacceptabel maktkoncentration i riktning mot EU-staten. Då skulle vi få rätt debatt.

Burka eller niqab - Själen är viktigare är sjalen
Läser Staffan Danielssons och Lennart Petterssons artikel om förbud mot "att dölja sitt ansikte" i offentliga miljöer eller på sitt arbete. Liten tuva stjälper ofta stort lass. Visst, är vi i Sverige skall vi följa svenska regler, svensk tradition och kultur. Precis som vi följer egyptisk i Egypten eller... osv. Men gör inte frågan större än den är. Hur många hundra personer handlar om? Och är det verkligen problem kring alla dom? Nej det får inte bli ngt krig. Det är viktigare vad som sägs, tänks och görs bakom sjalen än vad som syns. Själen är viktigare än sjalen...om ni förstår vad jag menar.

Sverigedemokraterna har 19 milj i valbudget - se upp i Värmdö
Det säger SvD i dag. Det är mer än vardera av partierna v, mp och kd. Centern är helt utom tävlan och vinner valbudgetligan utan konkurrens. Centertidningarna ni vet. Ja, har man representation i över hälften av Sveriges kommuner som sd har så får man kommunstöd, oftast som ett grundstöd per parti och i form av stöd per mandat. Det ger mycket pengar om man samlar det på hög.
Jag tror ändå inte att detta är vad som kan föra Sd till de politiska församlingarna i riksdagen, landstingen och kommunerna. Det är mer konkreta och vardagliga händelser som gängbråk med "utlänningar", ofta provocerade av svenska ungdomar med främlingsfientlig attityd, som överfallet på de ensamkommande flyktingpojkarna i Äppelbo i Hemmesta, bränder och dumma uttalanden om burka och sjalar. Sådant ger Sd flyt och med pengarna kan det ge dem vad de önskar...

För övrigt ska Emma, Sonja och jag nu laga mat och äta middag. Åsa är på BVC med Hanna och Sara och kommer till Bolibompa...

Inga kommentarer: