onsdag 7 oktober 2009

Oppositionens budget - mer skatt, mer bidrag, fler frågor
Oppositionspartierna presenterade tre olika budgetförslag, med stora skillnader. Gemensamt är höjd skatt med 17, 20 resp 55 mrdr. Mycket pengar, särskilt som de ligger kvar varje år. Det skiljer 35-40 mrdr mellan partierna. Det är dubbelt så mycket som för ett år sedan då det bara skiljde 20 mrdr.
Regeringen är oansvarig som lånar till skattesänkningar är Östros, hösttema.
Oppositionen är oansvarig som lånar till mer bidrag. Östros, Alliansens bäste valarbetare, har konsekvent sagt nej till alla regeringens reformer för att ge nya jobb. Nu säger han ja, utom till det frärde jobbskatteavdraget. Vad är det mer han kommer att säta nej och ja till?
Miljöpartiet har den bästa budgeten med sänkt skatt för småföretag och pensionärer, gröna investeringar i infrastruktur och spår på 47 mrdr, men varför inte ett ord om spårbilar...höjd CO2 skatt med 2 kr högre bensinpris, kilometerskatt på lastbilar.
S och v blir inget problem för Alliansen, men mp, och då särskilt för centern. Men det går att göra någonating åt...

Lissabon - fortfarande oklart
Tjeckien och Polen har fortfarande inte skrivit på, men det lutar åt att det blir så. Svårare för EU-ledningen är kravet från Londons borgmästare, EU-skeptikern Boris Johnson som nu kräver folkomröstning oavsett om fördraget har gått igenom när (om ) tories vinner valet i vår..

Klimatet - Brasilien tar ansvar och driver på
Lite oväntat med sådana ansvarsfulla uttalanden från Brasiliens president Lula da Silva. Vi har mycket ambitiösa mål för att minska avverkningen av regnskog i Amazonas, säger han och i Köpenhamn skall vi "visa mognad" och komma med förslag på lösningar. Roligt att höra för Reinfeldt, men hur högt är värdet....?

För övrigt måste Värmdö på ett helt annat sätt bevaka de stora trafikfrågorna som påverkar oss i kommunen som ombyggnaderna vid Slussen, Stadsgården, Danvikstull, Skurubron...
Det är därför kollektivtrafikberedningen föreslagits från Värmdöcentern.

Inga kommentarer: