tisdag 21 maj 2013

EU måste visa öppenhet mot omvärlden -stoppa EU;S strafftullar mot kinesiska solpaneler
Det kan vi läsa om i dag i dn.se/debatt. Det är inte varje dag jag håller med Carl B Hamilton men nu gör jag det. EU har för avsikt att stoppa kinesiska solpaneler med en strafftull på 40 procent i ett beslut den 5 juni. Det gör EU för att "skydda den inhemska industrin". Importhindret skyddar jobb hos producenter i EU "men på varje i-landsjobb i produktion av solpaneler går det ca fyra i-landsjobb hos installatörer, distributörer och  servicefirmor",skriver Carl B.

Mycket illa är EU:s attityd mot omvärlden.
Mest illa är följderna för klimatet. Solpanelerna blir dyrare och färre solpaneler kommer att säljas när priset går upp. Beslutet strider fundamentalt mot EU:s egna klimatpolitiska mål. Handelspolitik och strafftullar går före klimatpolitiken. Sverige bör säga ifrån.

Sverige bör begära omförhandling av anslutningsavtalet till EU och kräva formellt undantag från deltagande i euron som Storbritannien och Danmark
Det säger jag och det sa också flera andra deltagare som Mats Persson och Leif Pagrotsky på det välbesökta seminariet i går i Sandlersalen på ABF. Sverige har bara en ensidig svensk deklaration att stå utanför men inget formellt undantag som Storbritannien och Danmark. Vårt nej i folkomröstningen 2003 borde också sanktioneras genom ett sådant beslut.

När Cameron kräver omförhandling kan vi göra det.
Centern som är mot EMU bör driva det i EU-valet om ett år. De ekonomiska argumenten är också oerhört starka. EMU kommer inte att överleva med nuvarande konstruktion var en samlad uppfattning från deltagarna på seminariet.

För övrigt ska jag nu in till landstingsstyrelsen och sedan på en konferens med Mälardalsrådet om transporter i regionen. Roligt nästan jämt...

Inga kommentarer: