söndag 19 maj 2013

Vad  menar Francois Hollande med ett "Europeiskt initiativ" och en "politisk union".
Häromdagen var det en "euroregering" från Hollande och även det var oklart. Ett "Europeiskt initiativ" är ännu mer oklart. Men allt får nog skyllas på dåliga opinionssiffror hemma, som jag skrev i går. Han måste föra över diskussionen på några andra områden och då blir det EU.
Förslaget om en "politisk union" med en "stark ordförande" (Fransman?, en president? verkar dock vara klarare, åtminstone i förhållande till Tyskland. Oklart vad den starke ordföranden ska göra om hen inte ska några "formella befogenheter".

Här vill Tyskland ha en Europeisk federation
,precis som Tyskland är uppbyggt, där Sverige och andra medlemsstater skulle bli delstater. Medlemsstaterna avstår beslutsmakt till den federala EU-staten där utrikes-,försvars- och säkerhetspolitik liksom ekonomisk politik med skatter och finanser överförs till EU-staten. Hur mycket av välfärd som socialpolitik,skola, sjukvård som ska föras upp på federal nivå blir en förhandlingsfråga i ett nytt fördrag.

Men Tyskland vill inte som Hollande att eurozonen ska ha en egen ekonomi och budget med möjlighet att låna pengar gemensamt. 

Inget av detta är något för Sverige som inte är med i EMU och är glad för det och inte vill vara delstat i någon federal EU-stat. Men utvecklingen åt mer EU-stat påverkar oss naturligtvis och vi måste tydligt säga ifrån.

För övrigt ska jag nu spela tennis med Micke för första gången sedan knäskadan den 28 juni...lite osäkert.

Inga kommentarer: