tisdag 29 oktober 2013

Centern måste ta fram ett EU-program som visar att vi vill komma tillrätta med det demokratiska underskottet, stärka demokratin genom minskad makt för EU och kunna återföra frågor till nationell nivå.
EU-valet blir annorlunda i år jämfört med tidigare. EU-kritiken är stark i hela EUropa mot den havererade euron och den efterföljande finanskrisen. Miljoner människor i Grekland, Spanien, Italien, Portugal, Irland, Finland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Frankrike, Ungern, Belgien och Sverige kommer att rösta på EU-kritiska partier. Det tragiska är att dessa partier samtidigt är mycket invandrarfientliga och i flera fall är eller står på gränsen till att vara fascistiska.

Vi måste skilja på EU-kritik och invandrarfientlighet. Centern ska stå för mer samarbete, mer demokrati och minskad EU-makt men ökad rörlighet, invandring och solidaritet.
Självklart måste beslut kunna återföras till nationalstaterna, det är decentralisering. Jag kan se många områden där Sverige skulle vinna på att få fatta besluten själv som jakt och fiske, upphandlingsregler, vissa jordbruksfrågor, starkare regionalpolitik. På den centrala nivån gäller det en minskad EU-budget med kraftigt neddraget jordbruksstöd till stora franska herrgårdar... Vi måste kräva en stärkt invandrar-, flykting och asylpolitik, ett öppet EUropa och inga stängda Frontexgränser. Höga krav på klimat, energi, miljö- och uthållighet är helt avgörande gränsöverskridande frågor.
Vi ska satsa på ungdomen och öka möjligheterna att studera i andra EU-läder. Det skapar samhörighet och ökar kunskaperna.

Låt inte Sverigedemokraterna få öppet mål i EU-valet som öppnar dörrarna i valen i september.
Vi i Centern ska ta debatten mot främlingsfientligheten. Vi i Centern ska kräva ett demokratiskt EU med minskad EU-makt.

För övrigt  blir det nu lite inre tjänst med sådant som fått växa på hög under tiden i Amerikat.Inga kommentarer: