torsdag 13 mars 2014

Kjell-Olof Feldt, Inga-Britt Ahlenius, Lars Anell, Michael Sohlman: Nationalisera EU-budgeten för jordbruk och regionalpolitik. dn.se/debatt.
En mycket intressant, inträngande och insatt artikel av fyra erfarna och pålästa samhällsmedborgare inom politik och ekonomi. Bryssel ska inte avgöra hur pengarna i budgeten för jordbruk- och regionalpolitik ska användas. Det urholkar konkurrenskraften, skapar ökade klyftor och undergräver EU:s legitimitet.Nationerna ska själva styra jordbruks- och regionalstödet. Vi känner småbönderna bättre i Småland och vi vet avstånden bättre i Norrbotten än Bryssel, är slutsatsen av artikeln. Borde inte behöva sägas..

Om 1000 miljarder euro under 2014-2020 till 3/4 urholkar demokratin, försvagar Europas konkurrenskraft och omfördelar resurser från fattiga till rika så förstår man EU:slöseriet.
Miljarder euro i jordbruksstöd hamnar hos multinationella företag, kungar och herremän i slott och herrgårdar." 80 procent av jordbruksstödet går till den rikaste femtedelen av markägarna.", skriver författarna.Priset på mat ökar liksom priset på mark. Vem förlorar och vem vinner....? Låt stödet stå kvar men lämna det fritt till medlemsländerna att fördela, är budskapet. Kan det sägas bättre?

Regionalstödet är en byråkratisk rundgång med pengar. EU tar 30-35 miljarder från skattebetalarna,vi får tillbaka en del till regionalstöd men måste betala 50% av nya skattepengar för att få ut stödet med omfattande byråkratiskt krångel.
Nej, är det någonstans det är träffande att säga gör om och gör rätt är det här. Centern bör ryta till....nu inför EU-valet.
För övrigt åker jag nu in till pensionärsrådet i landstinget och sedan ska vi gå och se på tennis mellan Mats Wilander och Stefan Edberg i Kings of  Tennis på Waterfront. Skoj.

Inga kommentarer: