onsdag 19 mars 2014

Vad händer nu efter folkomröstningsbluffen på Krim? 
Det är ett mycket allvarligt läge på Krim, i Ukraina och Ryssland. Folkomröstningen  var en bluff, det förstår alla utom Putin. Om det nu finns 60 procent ryssar på Krim skulle alla dom? och ytterligare 37 procent ukrarinare och krimtartarer ? ha röstat för att lämna Ukraina och uppgå i Ryssland? Det är erövring eller med ett finare ord, annektering det handlar om. Och vad händer nu efter folkomröstningen? Ukraina måst stöttas på alla sätt, ekonomiskt, humanitärt, politiskt utan att onödigtvis provocera Ryssland.

Kraftiga sanktioner mot Ryssland är ett måste, men Nato och militär ska hålla sig borta.
Lika viktigt är att nu tala klarspråk och genomföra kraftiga sanktioner mot Ryssland. Regeringen borde omedelbart säga upp Vattenfalls kärnbränsleavtal med Ryssland och EU borde säga upp alla gasleveranser från Kreml. Det drabbar Europa, men det kostar oerhört mycket mer för Ryssland. Just nu ser Putin ut som en segrare, men jag har sagt och säger att för varje dag ökar hans problem, och det blir ekonomin som blir avgörande.

Ekonomin blir Putins fall.
Bara annekteringen av Krim beräknas enligt experter kosta Ryssland 10 miljarder dollar per år. Ukraina levererar 90 procent av energin och 80 procent av vattenförsörjningen till Krim.  Ryssland har en export till EU-länderna motsvarande 15 procent av BNP. EU:s export till Ryssland är mindre än en procent. Vem vinner och vem förlorar?
För övrigt är det lite moln i dag i Lofsdalen och minus 13 grader kallt. Oj. Men vi åker ut nu i alla fall.

Inga kommentarer: