tisdag 4 mars 2014

Ryssland och Ukraina: Patience - tålamod är vad som hörs från västeuropa och fasthet med ekonomiska och andra reaktioner.  Utan provokationer lägger jag till för att förhindra att konflikten blir militär.
Putin har skapat situationen som den är nu. Ingen annan. Han har passerat den geografiska gränsen för invasion i ett annat land. Han har passerat den politiska politiska gränsen för vad som gäller i internationella avtal. han har passerat den moraliska gränsen för vad som är normala internationella relationer.Han har påmint världen om tsartiden , kommunismen och det kalla kriget. Ryssland har aldrig vari en demokrati och ser inte ut att bli det heller på många år,om  någonsin.

Putin spelar högt där världens förkastelsedom och ekonomin kommer att skada honom långsamt men obevekligt för varje dag. Därför frågan man. Vad vill karln? Det är därför tålamod, fasthet och uthållighet är hans värsta fiender. 

Tyskland har återigen visat att man leder EU, inte bara kring ekonomin utan också om utrikespolitiken.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tycks ha tagit kommandot på utrikesministermötet i går. Han har rätt inställning. EU måste bidra med en fredlig lösning och avvakta med ekonomiska sanktioner. Det känns igen från A Merkels samtal med Putin för några dagar sedan. Så tycks också ha blivit mötets resultat.
EU:s gemensamma utrikespolitik har totalt havererat, om den alls funnits. Tyskland, Frankrike och Polen verkar vara de drivande. Var försiktig med USA, Nato som kan skapa onödiga provokationer.
För övrigt åker jag nu in till landstingsstyrelsen som ska besluta om IT och Upphandlingar och därefter forsknings- och utvecklingsberedningen som ska diskutera FOUU-strategin.

Inga kommentarer: