onsdag 12 mars 2014Nedanstående artikel är sänd till världspressen med focus på C-tidningar
Centern i EU-valet
Mer samarbete – mindre EU-stat
Valet till Europaparlamentet den 25 maj kommer att vara annorlunda och viktigare än tidigare val. Annorlunda eftersom EU- och eurokritiken nu dominerar debatten runt om i EU. Viktigare, inte minst för Centerpartiet, eftersom  ett bra resultat i maj kan medverka till ett lyft i september, ett dåligt resultat blir en uppförsbacke. EU ska bli smalare men vassare. Vi ska göra ett bra val.

Kräv formellt undantag från euron
Kritiken mot EU och den misslyckade eurovalutan är närmast brutal. Finanskrisen har inneburit besparingar, sänkta löner och pensioner, som har slagit hårt mot välfärd, småföretag och människor i eurozonen. Samtidigt har bankerna tillförts enorma summor genom påtryckningar från den så kallade trojkan, EU-kommissionen, ECB och IMF. I länder som Grekland, Spanien, Portugal och Italien ligger arbetslösheten på 20-25 procent och för ungdomar upp mot 50 procent eller 55 miljoner  utan jobb. Euron har delat Europa i Nord och Syd. ”cohesion”, sammanhållning, blev i stället ”division”, splittring.
Denna utveckling har skapat en grogrund för främlingsfientliga partier tvärtemot vad euron skulle skapa. Idag finns högerpopulistiska och högerextrema partier  i västeuropeiska länder som Storbritannien, Frankrike, Italien, Grekland, Finland, Danmark, Tyskland och Sverige.

Centerpartiet måste tala om konsekvenserna av valutaunionen.
Vi sa nej till euron inför den svenska folkomröstningen 2003. Idag ser vi att vi fick rätt och det måste vi peka på inför valet i maj.  Kräv ett formellt undantag från euron för Sverige – som Danmark och Storbritannien har – och ta upp detta i kommande omförhandling av EU:s fördrag. Vi ska också säga nej till den ”euroregering”  och den "politiska union" som kommissionsordföranden José Manuel  Barroso och vice kommissionsordförande Vivianne Reding förespråkar.

Sverige ska inte bli en delstat i ett framväxande Europas förenta stater.
Hans Lindqvist (C)
Tidigare EU-parlamentariker och nu ankare på Centerpartiets lista i EU-valet
För övrigt åker jag nu in till Slussen och träffar en tjej som skriver en masteruppsats om det första EU-valet 1995 efter folkomröstningen om EU 1994.Roligt.


Inga kommentarer: