tisdag 18 mars 2014

Socialt protokoll blir ett S-LO krav i EU-valet - Det är ett förslag för att stoppa utnyttjande av utländsk arbetskraft i Sverige.
Byggarbetare och lastbilschaufförer är två yrken där löner dumpas och arbetsvillkoren är urusla för personer som jobbar kortare tid i Sverige. Det går inte att efter Lavaldomen kräva svenska kollektivavtal. Många svenska byggjobbare och chaufförer känner sig utkonkurrerade, säger S och LO. Inför EU-valet kommer partiet säkert att driva att Laval-domen ska rivas upp och att svenska kollektivavtal ska gälla för jobb i Sverige.dn.se/ekonomi från måndag

Detta för att hålla uppe lönerna. I Tyskland har lönerna blivit så låga att människor inte kan leva på dem. Då kommer förslag om minimilöner, men det skulle ställa kollektivavtalen vid sidan och minska fackets inflytande. Här skulle det inte vara fel att få höra vad svenska arbetsgivare tycker.

Ett socialt protokoll skulle ställa sociala och arbetsmässiga krav som villkor för den fria rörligheten. S vill att det ska tas med som ett krav inför framtida ändringar av EU-fördraget.

Det finns arbetsgivare som ställer mycket höga kvalitetskrav på det arbete som görs.
En sådan är Riskkapitalisten Fredrik Näslund, delägare i Nordic Capital som äger Capio som driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. Ett sjukhus som alltid ligger högt i utvärderingar av kvalitet i vården. Fler sådana behövs från arbetsgivare och fler sådana krav måste ställas politiskt. Då blir det svårt för Jonas och V och LO och S....
För övrigt blir det nu skidorna på igen för nästa dag i Lofsdalen, nu med lite sol mellan tallarna.

Inga kommentarer: