torsdag 20 mars 2014

Vad som helst men inga militära insatser som möts med samma sak på andra sidan. Annekteringen är folkrättsligt oacceptabel. Ryssland får och ska ha kritik från hela världen. 
Några rubriker ur nyhetsflödet i går
-Ukraina drar tillbaka sina trupper från Kiev. Då är erövringen ett faktum - och över.
- FN vill ha dialog, men Ryssland sitter i säkerhetsrådet och har vetorätt
-Polen får 70 procent av gasen från Ryssland, men vill göra sig oberoende. Satsar tyvärr på egen skiffergas som ökar klimatutsläppen och gas från Quatar.
-25-30 procent av gasen till EU kommer från Ryssland
-Hur man än räknar så är det Ryssland som drabbas mest av att inte kunna sälja sin gas till EUropa. Nya gasledningar till andra sidan jorden dras inte fram i en handvändning.
Slutsats. Sätt ekonomisk press på Ryssland. Det urgröper Putins interna makt inifrån.

Nato och militära insatser kan bara öka risken för militära konflikter
Här är det USA som får ta på sig ansvaret och kritik. USA:s vice president Joe Biden talar om att "USA är fast besluten att försvara sina allierade inom Nato". Men om de allierade inte vill ha något militärt försvar då? Här ser man tydligt en baksida på Nato-samarbetet. USA har satt in 300 soldater i Nato-trupper i Polen och flera F-16 plan. Ryssland har 8.500 soldater som stridsövar vid Ukrainas och 70 000 till finns i närheten.

Precis nu klockan 09.05 hör jag USA:s president säga att USA inte har några planer på militära insatser mot Ryssland. Bra naturligtvis. Det är inte feghet. Det är klokhet.

Sätt stopp för bemanningsföretagen
Helt fel att dyra bemanningsföretag tar över mer och mer av vård och omsorg med sämre lokalkännedom och mera pengar från skattebetalarna. Allt längre uppdragstider och med 70 000 personer i tjänst 2013.. Centern bör ta tag i frågan.

Inga kommentarer: