fredag 7 mars 2014

Ryssland provocerar: Ryssland har nu fått parlamentet i Krim  att begära att Krim bli ryskt. Men parlamentet i Krim är en del av Ukraina. Oerhört provocerande brott mot folkrätten.
Regionparlamentet på Krim röstade "enhälligt" för att ansluta sig till Ryssland. "Enhälligt". Hur kom frågan upp överhuvudtaget? Ska man skratta eller gråta?. Både och, säger jag. Otroliga folkrättsliga, politiska och moraliska övertramp. Kan detta hända? Ja, det har hänt. Nej, du skojar. Då skrattar man. Men det är allvarligt, mycket allvarligt.Folkomröstning ska hållas nästa söndag. Snacka om kupp.

Det är som om region Gotland skulle ta ett beslut om att lämna Sverige,dn.se/kort sagt. 
Varken, Krim, Gotland eller någon annan region kan plötsligt bestämma sig för att byta land. Vad skulle vi säga om region Skåne bestämmer sig för att gå över till Danmark, eller Region Västra Götaland ansluter sig till Norge. Skratta eller gråta? Ni som läser detta skrattar, men det är allvar på Krim. Världen utanför får aldrig godkänna en sådan olaglig handling.

Folkpartister kan tänka sig regera med socialdemokraterna. Kanske kan det luckra upp blockpolitiken som blivit alldeles för fyrkantig och låst och där småpartierna som C, Fp och Kd är förlorare.
Det här läser jag i DN i dag och hör också i långa inslag på morgonekot. Lokala folkpartister samarbetar redan med s i många kommuner. Centern i många fler, men nu handlar det om Fp;s rikskonferens i helgen inför höstens val.
Det blir naturligtvis inga blockskiften före valet vare sig till höger eller vänster. Men valet kan snabbt och totalt förändra bilden och klokt är att inte äta upp några skor eller stänga några dörrar....
För övrigt åker jag nu till en inspirationsdag med Centern inför EU-valet. Roligt. Ett bra EU-val blir en öppning för valen i september. Ett dåligt , blir...Inga kommentarer: