måndag 3 mars 2014

Putin och Ryssland fördärvar och saboterar världsklimatet med hot, våld och militär. Möt inte våld med våld men var tydlig om reaktionerna utifrån internationell lag
Ryssland har nu tagit militär kontroll över Krim. Hela världen fördömer den militära invasionen i och övertagandet av ett annat lands territorium. Det är ett brott not internationell rätt och en krigshandling. Krim är en del av Ukraina men har gjorts till ett ryskt lydrike på några dagar. Vad är nästa steg? Är det att ge sig på resten av Ukraina med från öster och söder in mot Kiev?  

USA och Nato kan förvärra situationen. EU, OSSE och FN kan bidra till en dialog i stället för upptrappning
Det är här risken är allvarlig. Upptrappning mot mer av militär måste till varje pris undvikas. Reinfeldt har helt rätt att nu får våld mot våld inte bli svaret. Det är inte detsamma som att ge efter, tvärtom. De demokratiska institutionerna ska visa världen att de har styrka att förhindra nya militära aktioner av det slag Putin redan visat upp. Ekonomiska sanktioner, ja men först diskussioner och samtal. Tysklands Angela Merkel har redan visat att det är en väg där hon fått med Putin på överläggningar och samtal. Obama hade ett 90 minuter långt telefonsamtal med Putin, längst i världshistorien mellan presidenter.

Putin kan synas totalt ignorera världens reaktioner men i det långa loppet med diplomati och samtal, inställt G8 i Sotji, ekonomiska sanktioner och ett ensamt Ryssland mot omvärlden står han sig slätt. Sverige ska vara en av dessa samtalsparter. En utvidgad konflikt som går mot Baltikum vore en katastrof också för Sverige.
För övrigt byter jag nu tema och åker in på möte med samverkansrådet och handikapporganisationerna om uppföljning av "Mer än bara trösklar".   

Inga kommentarer: