söndag 18 maj 2014

En mycket bra artikel av Annie Lööf och Kent Johansson på dn.se/debatt i dag. Utsläppsrätterna är för många och för billiga. Artikeln kommer också vid rätt tid.
Den fråga som väljarna sätter högs i EU-valet är klimat- och miljöfrågan. Artikeln tar upp rätt saker om att systemet med utsläppsrätter måste göras om från grunden. Det är alldeles för billigt och det finns alldeles för många utsläppsrätter i dag för att den utmärkta tanken med utsläppsrätter ska få någon effekt. Om antalet utsläppsrätter minskar blir priset på utsläpp högre och det blir billigare att investera i förnybart. Överskottet på utsläppsrätter är så stort att det motsvarar "nästan 2 miljarder ton i dag vilket motsvarar 36 gånger Sveriges utsläpp". står det i artikeln. Alla förstår ju att då har systemet havererat.

Dessa 2 miljarder utsläppsrätter måste nu tas bort från marknaden liksom att de utsläppsrätter som delas ut gratis till industrin måste minskas rejält
Om priset på utsläpp av koldioxid ökar får vi in pengar till satsning på förnybart och energibesparingar som förbättrar klimatet, miljön och som ger jobb i tusental. Det minskar också EUropas beroende av rysk gas och minskar därmed säkerhetsriskerna gentemot Ryssland. Kan det det bli bättre motiv för att driva på i klimatfrågan.

Klimathotet minskar 
miljön blir bättre
beroendet av rysk gas minskar
säkerhetspolitiken i EUropa stärks
 Vi har också ett stort förtroende i Centern för på  miljö, klimat och energiområdet med miljöminister Lena EU, partiledaren och näringsminister Annie Lööf och inte minst EU-parlamentarikern och toppkandidaten Kent Johansson som fått utmärkelsen som bästa klimatpolitiker av Naturskyddsföreningen. Detta var rätt injektion. Nu är det framåt och uppåt som gäller.Och jag har inget emot om vi höjer kraven till 50,50,50; 50 procent minskade utsläpp, 50 förnybar energi och 50 i energibesparing. Att kärnkraften då inte får plats som Hökmark bekymrar sig över är inget problem för Centerpartiet.
För övrigt skiner solen och fåglarna kvittrar och vi hade en utmärkt heldag med bokbord, tal och folderutdelning på Gustavsbergsdagen i går

Inga kommentarer: