tisdag 13 maj 2014

Miljöpartiet säger ja till Tobinskatt - vänstern kritiserar direkt - Mp ska samregera med S men vill samtidigt bli en tredje kraft i politiken-inte så lätt kanske.
I morgonradion sa Isabella Löfvin att Mp står för införande av en EU-skatt på finansiella transaktioner.Skatten ska vara frivillig och gå till att förbättra vardagen i fattiga länder. Det tog inte många sekunder förrän vänstern och Jonas Sjöstedt gick ut och fördömde förslaget som ett steg mot EUropas Förenta Stater. Och det kan bli så eftersom 11 EU-länder ställt sig bakom förslaget.
Mp har nu fjärmat sig från EU-kritiken och närmat sig sin egen grupps majoritet i EU som är starka EU-förespråkare för att inte säga starka federalister. Här förlorar Mp i trovärdighet.

Centern måste tydligt kräva ett formellt undantag från euron i en omförhandling av EU-avtalet om vi ska bli trovärdiga i den utmärkta  kampanj mot euroanslutning som nu ska avsluta Centerns EU-valrörelse.
Bra att Centern, som röstade Nej till euron och fick en kraftig majoritet av svensk folket med sig 2003 nu går ut och förstärker det budskapet. Euron har ställt till med mycket arbetslöshet och fattigdom i Europa. Svårigheten att självständigt komma ur krisen när ränta och penningpolitik är densamma för alla euroländer visar eurons svaghet. För att inte tala om alla bruna rörelser som växt upp i den krisande eurons skugga.

Om Centerns Nej till euron ska bli trovärdigt måste vi som parti också kräva ett formellt undantag i vårt avtal med EU, liksom Danmark och Storbritannien. Allt annat är uteslutet. Vad ska vi svara på frågan när andra eurokritiska partier som V, Mp, Sd, Fi och Junilistan ställer frågan till oss? Vi kan heller inte ha två EU-kandidater i topp som ger olika svar, Kent Johansson, med ett svävande kanske och Fredrick Federley med ett tydligt ja.Jag vill att vi ska gå framåt i det här EU-valet.
För övrigt ska jag nu in på ett mingel med centerfolk i heal landet om dagskursen inför valen. Euron kommer säkert att diskuteras.....Inga kommentarer: