fredag 30 maj 2014

Underlig och odemokratisk process för ny ordförande i EU-kommissionen. EU-parlamentet vill bestämma men Jean-Claude Juncker talar om att han redan vunnit
Ja,så kan man kort beskriva den process som vi nu är inne i. Partiernas nominering av kandidater till ordförande i kommissionen blev ingen succé. Inte de få debatterna med kandidaterna heller, som bara gick att se sporadiskt i Europa. Det  nya med Lissabonfördraget är att kandidater ska föreslås "med hänsyn till valen till Europaparlamentet".

Det har skulle stärka valen och skapa en sorts parlamentarisk process,
men riskerar att stärka den federala och EU-statliga utvecklingen med en direktvald kommissionsordförande, precis som en president. Nu blev det ingen succé, men de tre kandidater som hittills toppad diskussisonen är alla tydligt federalt inriktade som JC Juncker, kristdemokraterna, Martin Schulz (S) och liberalernas Guy Verhofstadt. Stärk demokratin i EU underifrån i stället och börja med att införa en offentlighetsprincip ungefär som i Sverige

I går föreslog jag att centern bör satsa på livsbalans och avveckling av två kärnkraftverk per mandatperiod. I dag vill jag föreslå satsning på spårbilar.
Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt med IT och data.Modern miljövänlig spårteknik som spårbilar är en del av den utvecklingen. Förarlösa bilar på spår eller hängande banor som kan ta från 4 upp till 16-20 passagerare. Utvecklingen växer i USA, främst Californien. Sydkorea har nyligen invigt en bara i Suncheon.

Vi behöver nya moderna effektiva och miljövänliga transportmedel i våra växande samhällen. Centern bör ta till sig tekniken och komma först ut inför valet. Chansen är god att få uppmärksamhet eftersom den internationella spårbilskonferensen i år är på Arlanda den 3-5 september några veckor före valet den 14.9. Ta den. 
För övrigt går jag nu ut och tränar och sedan ska jag göra färdigt jobbet med vedtraven. Roligt. 

Inga kommentarer: