lördag 31 maj 2014

EU-valet. Jag har gratulerat Fredrick Federley till personvalssegern i EU-valet. Jag har gratulerat Kent Johansson och Kristina Yngwe till deras strålande insatser tillsammans med partiledning och riksorganisation och många,många andra centerpartister runt om i landet. Centern har lyft och det var vi värda.
Jag har ändå reagerat på Federley kampanjens glädjetjut för Federley mitt under SVT:s intervju med Kent på valvakan på Odengatan.. Det störde intervjun och jag såg hur illa berörd och ledsen Kent blev när han drog sig åt sidan. Öppenhet, personval, ja, men det var inte snyggt gjort. Heder åt Kent som gratulerade sina medkandidater i toppen på listan direkt efter sammanräkningen av personrösterna. Och ett sammantaget heder åt Centerns medlemmar. Vi har lyft oss själva.

Medborgartjänst är ett förslag som går ut på att vi ersätter den avskaffade värnplikten med en samhällsinsats för alla ungdomar i 18-20 års åldern. Det är något jag tror vore bra för både ungdomarna, Sverige och framtiden.
Vi ser nu i Ukraina och Ryssland hur snabbt världen kan få ställa om från det dagliga lunket till en allvarlig kris. Avskaffandet av värnplikten togs kanske lite för snabbt och utan egentlig debatt i landet. Medborgartjänst skall vara ett samhällsarbete för  ungdomar, män och kvinnor i förslagsvis 6 månader. Det kan vara rent militärt försvarsarbete, det kan handla om kris-och krigsberedskap, det kan vara beredskap inför miljökatastrofer som stormar och översvämningar. Det kan också vara insatser för barn, gamla och unga i den gemensamma sektorn.

Det kan bli ett sätt för ungdomar att växa in i samhället...
och se vad skatten går till och kanske få en uppfattning om vad man själv vill göra. Att byta fokus från skola till en samhällsuppgift är en berikande erfarenhet man har nytta av resten av livet. Bara att träffa andra,,, bara att göra en insats.
För övrigt blir det nu lite trädgårdsarbete, lite skogsarbete med veden och lite tennis från Roland Garros...

Inga kommentarer: