fredag 23 maj 2014

Roliga men inte helt oväntade opinionssiffror för Centern i EU-valet både i SIFO och Ipsos. Bra kampanjarbete i hela landet har gett resultat.
Vi börjar med den roligaste i DN/Ipsos där vi går fram till 6,0 procent, en liten 0,5 ökning sedan förra EU-valet 2009. Det är inte oväntat om jag ska döma av det jag själv noterat på möten, debatter, C-torget och Valstugan på Sergels torg. Intresset ökar för EU-valet och det har definitivt ökat för centern. Folk stannar och frågar, vill ha svar och får det...
Toppkandidaterna Kent, Christina och Fredricks omfattande resande i landet har lagt en bra grund för att kretsar och avdelningar ska kampanja. Riksstarten var kanske lite trög, men nu har den verkligen kommit igång och vi syns och hörs överallt. Bra så.

En förklaring till uppgång är ofta andras nedgång och det är M och S som förlorar. Inga direkta EU-budskap, mycket inrikes, låga ambitioner, och låg debattnivå Högmark-Ulfskog.
Det är heller inte ovanligt eller överraskande eftersom väljarna varken väljer eller avsätter någon egen regering. M:s nedgång är svår att komma förbi inför septembervalen. S kan bli lite gladare med 28,3 i Sifo men bara 24.9 i Ipsos.
Gladast blir Fi och Sd som båda kommer in i båda mätningarna..
Mp ser ut att göra ett strålande val, V skapligt, men Fp tappar ordentligt. De senaste hopkoppligarna med Marit och lobbygrupper som vill tjäna pengar på EU-parlamentarikerna kan dra ner Fp ännu mer de sista dagarna. Tanten från Malung har passerat zenit.

Det blir en rejäl höjning av valdeltagandet. Tippar sådär kring 55- 60 procent. Och det är verkligen roligt oavsett vad man tycker om EU. Sd kan här ha de största problemen eftersom deras väljare har angett lågt intresse för valet.
Nu är det bara framåt och uppåt för Centern och det ser ut att bli så också. Vackert.
För övrigt blir det nu en brevlåderunda, en stund med Centern på Skärgårdsmässan och sedan till SVT studion i kväll där vi ska backa upp Kent Johansson i slutdebatten.

Inga kommentarer: