lördag 8 november 2014

Bra att inrikesminister Anders Ygeman nu tar tag i bristerna i IT-säkerheten efter DN:s undersökning.
DN ska ha en eloge för sin undersökande journalistik om bristerna i IT-säkerheten. Det är inga små saker. Det har bland annat handlat om FRA, poliskontor och kraftverk. Anders Ygeman,som jag hade mycket samarbete med på Nej-sidan i folkomröstningen om EU nu för exakt 20 år sedan den 13 november, föreslår nu en lagändring med krav på organisationer att meddela staten om IT-säkerhetshändelser. Det behövs en obligatorisk rapportering av incidenter.Anders är en noggrann och engagerad person som måste se till också att  fördelningen av ansvaret förtydligas mellan FRA, PTS, försvaret, Säpo och MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Skärpning.

Polisen måste bli mycket, mycket bättre på IT-brotten som verkar ha totalt nedprioriterats.
Av 2000 anmälda brott har endast två lett till fällande dom, trots ökningen av kränkningar, förtal och hot på nätet, dn.se/ledare. Det är verkligen ett underbetyg åt polisen, justitiedepartementet och hela Sverige som rättsstat.

Löfven pratar och pratar om sin inbjudan till en blocköverskridande överenskommelse om energin och kärnkraften, men vad vill han själv. Det är det väl bra om motparten vet innan det blir förhandlingar.
Alliansen svarade också på detta vid en presskonferens i går och framhöll att överenskommelsen från 2010 ska gälla. Det var en dålig överenskommelse som Maud Olofsson ingick där de nuvarande 12 reaktorerna kan ersättas med 12 nya. Den blir inte bättre av att försvaras i dag.Och den blir verkligen inte bättre av att Anna Kinberg Batra (M) tar över ordet och läser högt att 12 kärnkraft kan ersättas med 12 nya, framför näsan på Centern och Annie som håller med. Centern är mot kärnkraft sedan 70-talet. Alliansen ska inte driva vår kärnkraftspolitik,
För övrigt har Sonja och jag nu gått runt Sjöängen och tittat på svanarna som doppar ner halsen i vattnet och letar efter godsaker.Inga kommentarer: