söndag 9 november 2014

Gorbatjov var en vidsynt man som ska ha en stjärna i himlen för att Berlinmuren till slut föll.
Det var ett farligt vågspel, det förstår alla. Att våga ifrågasätta det som sedan andra världskriget varit uppdelningen av Europa i Öst- och Västtyskland med Berlinmuren rätt igenom huvudstaden. Gorbatjov var Sovjetunionens siste ledare. Han bidrog i högsta grad till det kalla krigets slut.

Oj nu kommer tjejerna så nu får jag återkomma.
Och det gör jag nu. Vi har målat och ska nu sätta upp nya tavlor på väggen när målningarna torkat,

Nu varnade Gorbatjov i samband med Berlinmurens fall för ett nytt kallt krig. Han kritiserar på ett svårbegripligt sätt väst för att ha utnyttjat Rysslands svaghet.
Vad menar han med det? Är det ett stöd åt Putin att kritisera väst i stället för Putin som skapat det "nya kalla kriget" efter interventionerna i Krim och Ukraina, eller...? Det gör å andra sidan inte Putin glad att Gorbatjov säger att Ryssland är svagt.

Nya murar har i stället vuxit upp i Europa och i dag är det inga överord att tala om " Fästning EUropa" med tusentals döda i Medelhavet som försökt komma hit och hundratusentals som klättrar på EU:s murar för att få asyl.
Höga taggtrådsstängsel med övervakningskameror, och drönare övervakar gränserna till EU.Amnesty International kritiserar EU för att bygga murar i stället för att säkra liv. Mellan 2007 och 2013 spenderade EU 17 miljarder på att täppa igen gränserna. Öppna för att söka asyl på medlemsländernas ambassader, inrätta särskilda asylcentra i länder med många flyktingar och sätt press på alla medlemsländer att ta emot flyktingar.
För övrigt ska vi nu fortsätta måla, sedan blir det lite morgonträning ute och därefter tennis med Micke. Söndagsmys....

Inga kommentarer: