onsdag 12 november 2014

Terroriststämpeln mot PKK måste upphävas. Kurderna är i dag den grupp som gör det kraftigaste motståndet mot IS
Det skrev Per Gahrton och Jabar Amin, två miljöpartister på svd.se/brannpunkt i går. Lite märkligt kanske att företrädare för ett parti som står för pacifism aktivt argumenterar för ökad stöd för militära insatser. Kurderna med PKK och systerorganisationen i syriska Kurdistan PYD är de som i dag gör hårdast motstånd mot IS. Analyser visar att endast en stark militär motkraft kan stoppa IS, säger Gahrton och Amin. Rätt eller fel men alla medel måste till för att stoppa IS. Eftersom de själva drivs fram av krig och militär så måste de mötas med motsvarande vapen. FN, EU och USA måste stödja de grupper som kan stoppa IS. Kurderna är en sådan stark grupp.

Jag har varit tveksam till höghastighetståg men instämmer nu i både Alliansregeringens och den nya regeringens förslag att bygga ut sådana banor mellan Stockhom - Göteborg och Stockholm - Malmö.
Det är också vad den nya infrastrukturministern Anna Johansson säger i svd.se/insikt i dag. Det är en långsiktig satsning på sådär 15 år. Men det är rätt att satsa på spår och minska flyget. Noterar doch att ministern tydligt säger att "Vi har inte gjort något på någon punkt för att stänga Bromma". Inga planer,ingen ambition. Det enda vi "gått med på" är en förhandlingsperson som tittar på frågan....

Vårdvalet ska naturligtvis vara kvar, men den nya regeringen vill slänga ut barnet med badvattnet. Det vill inte Centern.
Vårdvalet ska finnas kvar och gälla i hela landet. Enskilda landsting ska inte kunna lägga ner det. Vad blir det för jämlik vård? Hur tänker man? Vårdvalet har ökat tillgängligheten till vård i hela landet, men landstingen bör se över ersättningssystemen, så att inte t.ex multisjuka missgynnas.
För övrigt är det i morgon 20 år sedan folkomröstningen om EU och jag förbereder seminarier i tre dagar med Ingvar Carlsson, Ulf Dinkelspiel, Inez Uusman med flera på Ja-sidan och Eva-Britt Svensson, Nils Lundgren m fl på Nej-sidan. Roligt, uppleva gamla minner. 


Inga kommentarer: