torsdag 6 november 2014

Känner för Obama - visa samarbetsvilja de sista två åren så ordnar det sig med historieboken.
En sådan positiv start och en sådan dålig avslutning. Det är inte roligt för Obama. Republikanerna har nu tagit över också senaten och har redan majoriteten i representanthuset. Även om republikanerna inte får kvalificerad majoritet betyder det nederlag för Obama i många frågor han lägger fram. Ytterst har han sitt veto, men det kan han bara använda begränsat.

Här kommer ett förslag Obama. Jag känner med dig.
Republikanerna vill visa att de nu kan utnyttja sina framgångar och och få igenom saker. Obama vill inte gå till historien med fler politiska förluster. Det bör underlätta ett samarbete i rätt frågor. Det skulle också öka det amerikanska folkets låga förtroende för politikerna och stärka båda partierna. Stärk infrastrukturen, trafik och bostäder, bygg ut förnybara energikällor, få igenom  frihandelsavtalet mellan USA-EU. Det är några områden där det kan bli framgångar om man pratar med varandra.

Och Löfvenregeringen har liknande problem - att få igenom saker och att inte gå på nitar i riksdagen.
Det är inte bara budgeten för Löfven där han och regeringen kan förlora om Sd stödjer Alliansbudgeten. Blir det så måste regeringen avgå, men det behöver inte bli nyval. Löfven kan få ett nytt uppdrag av talmannen och försöka på ny kula. Men det blir en kraftig prestigeförlust. Det blir det också om han förlorar förslaget att minska etableringen av privata vårdcentraler, lagen om valfrihet, LOV. Några förluster går väl att leva med men det finns en gräns.
För övrigt hade vi ett välbesökt och bra möte med KOMPASS-styrelsen i går där nu också Täby,med nya C-kommunalrådet Annica Nordström i spetsen vill pröva att satsa på spårbilar och går med i KOMPASS. Roligt, roligt.

Inga kommentarer: