söndag 2 november 2014

IPCC-rapporten pekar intill hundra procent ut människan som orsak till klimatförändringarna.
Svenska forskare föreslår att "världen ska enas" om en koldioxidskatt. 
I morse fick vi höra vad den 5:e IPCC-rapporten säger om klimatförädringarna. Det är människan, intill hundra procent som är orsaken. Då är det människan som måste göra något åt det. Kyotoprotokollet och utsläppsrätterna har inte fungerat skriver tre forskare med ekonomiska rådets ordförande, professor John Hassler som förstanamn på dn.se/debatt i dag.

Jag kommer ihåg när Kyotoprotokollet presenterades 1997 och förslaget om utsläppsrätter kom upp.
Karl-Erik Olsson som då var min kollega i EU-parlamentet var direkt emot. Det går inte att göra marknad av utsläppen sa han. Jag var inte direkt för, men tyckte ändå att utsläppsrätter kunde prövas. Så blev det, men resultatet har inte varit så lysande. Priset har varit för lågt, många länder har inte varit med som Ryssland och USA och resultatet  talar ju för sig själv. Med ett skattesystem blir fusk svårare och systemet blir lättare att kontrollera. Bra säger jag.Sverige har en skatt som fungerat utan större ekonomiska störningar och minskat CO2-utsläppen.

Ett riktigt bra förslag som Sverige skulle kunna driva hårt i Paris och där vi har förtroende både som ett land som har en CO2 skatt och trots denna lyckats bra med vår ekonomi sett i ett internationellt perspektiv.
Eftersom Centerparitet varit med och drivit på för den CO2 skatt vi har är det inget fel om Centern tar ett sådant initiativ  också inför Parismötet om ett år.
För övrigt blir det en lugn dag i dag där jag ska förbereda lite inför möte med samrådsgruppen för funktionshindrade i landstinget i morgon och lite frågor inför 20-årsjubiléet av folkomröstningen om EU 1994.

Inga kommentarer: