lördag 1 november 2014

Halloween eller Alla helgons dag eller bådadera
Vet inte hu länge Alla helgons dag firats i Sverige, men det är nog länge, mycket länge. Vet inte heller hur länge Halloween firats i USA, men det är nog också länge, kanske lika länge. Det är bara något eller några decennier sedan vi började fira Halloween i Sverige. Eller fira? Tycker inte det handlar så mycket om det. Det är barnens dag när man får spöka ut sig, ringa på hos grannar, få godis och ha lite roligt. Det hindrar ju inte alls att man kan besöka farmors eller mormors grav på kyrkogården dagen därpå tillsammans med mamma och pappa.Stoppa Halloween hörs nu hörs det.Men, det ska väl inte vara så svårt att hinna med båda. Krångla inte till det.

IS - den obegripliga anslutningen. Varför? Vad är motivet?
Somliga saker förstår man sig inte på. Det här är en "somlig" sak. Att ansluta sig till IS och döda de som tycker annorlunda. 15 000 personer har anslutit sig till IS i Irak och Syrien. Jihadister,eller personer som vill bli Jihadister har anslutet sig till en terrorgrupp, vars mål är att döda andra.

Det märkliga är att de i första hand ska döda andra som också är muslimer men inte riktiga muslimer. 15.000 muslimer från 80 länder åker, kanske hundratals mil, för att kriga och döda andra muslimer som inte är riktiga muslimer. Häromdagen dödades 150 sunnimuslimer i staden Ramadi i Irak sunnimuslimer precis som IS, men från fel klan. I onsdags avrättades 46 andra muslimer också från fel klan i staden Hit.

Men, vi var inte bättre vi när kristna av olika slag, som katoliker och protestanter, slog ihjäl varandra på slagfälten i Europa på 1600-talet.

Jag har försökt finna förklaringar, men inte lyckats, är jag dum, inte påläst eller....? Förklara?
Någon?
För övrigt var det en trevlig och välbesökt avtackning av kristdemokraternas mångåriga landstingsråd Stig Nyman i landstingshuset i går. En hedersman som bland mycket annat gjort stora insatser för att hjälpa funktionshindrade och multisjuka.
Trevlig Allhelgonahelg eller Halloween eller båda.

Inga kommentarer: