lördag 22 november 2014

Starkt, hedersamt och lite vågat av Obama att ge fem  miljoner papperslösa rätt att stanna.
Ja, Obama ska ha beröm för det här initiativet. Han har en kongress mot sig efter halvtidsvalet för några veckor sedan med majoritet för republikanerna i både Senaten och Representanthuset.Han har en möjlighet enligt konstitutionen att ta egna initiativ med executiva order och det gör han, även om juridiken är lite oklar. Det handlar om rätten att stanna i tre år. Det gäller bland annat personer som varit i USA fem år eller om barnen är amerikanska medborgare. Ändå finns 6 miljoner papperslösa kvar som inte får stanna.

Nu får vi ser vad republikanerna tar sig till i ilskan, eller om de stannar upp och funderar. Det gäller ju att vinna presidentvalet också om två år....

Cecilia Malmström går nu allt djupare in i frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA och hon har alla kvalifikationer för att klara det svåra uppdraget.
Det finns nog knappast någon kommissionär som skulle vara bättre lämpad än Cecilia att ta sig an uppgiften om frihandelsavtalet. Jag minns en debatt jag hade på Uppsala Universitet med Cecilia på Ja-sidan och jag på Nej-sidan inför folkomröstningen, och jag sa redan då för mig själv, oj se upp för henne, hon vet vad hon talar om. Avtalet kan, enligt forskare, ge hundratusentals jobb och öka BNP-tillväxten med "en halv procent" i både USA och EU, siffror som ska tas med viss försiktighet.

Men det handlar om två avgörande frågor,
miljö- och säkerhetsfrågor när det gäller mat t.ex och att företag inte ska kunna stämma stater enligt det sk investerarskyddet, som t.ex inför nya miljö-lagar. Här svarar Cecilia i svd.se/insikt,Näringsliv i går. "Produkter som inte är tillåtna i Europa i dag kommer inte att bli tillåtna att säljas av amerikanska företag heller". Allt fler säger också  Nej till att ta med ISDS i avtalet eller kraftigt minska dess innehåll som man gjort i avtalet med Canada.
För övrigt är ingenting klart förrän allting är klart och det finns starka lobbygrupper som till varje pris vill ha igenom avtalet, oavsett hur det ser ut. Då ska det bli Nej,Inga kommentarer: