måndag 17 november 2014

EU och Storbritannien:  Tonen mot EU skärps, men kan i förlängningen bli det som förbättrar samarbetet och minskar centralisering och överstatlighet
Utrikesministern i Camerons regering, Philip Hammond, sa härom dagen att Storbritannien måste vara redo att lämna EU. Om tories vinner valet nästa år ska regeringen omförhandla EU-avtalet och kräva återföring av EU-makt och därefter en ny folkomröstning om EU. Det betyder darr på ribban i EU flera år framåt. Nederländerna har tagit fram en lista på 54 punkter som ska återföras till nationen och flera andra länder,t.o.m. Tyskland har en sådan lista. Tidigare premiärministern John Major stödjer förslaget och vädjar till övriga EU-länder att stödja Storbritannien.

Jag framförde samma förslag
under flera olika seminarier och debatter i samband med 20-års minnet av folkomröstningen förra veckan. Många andra hade samma tankegångar. Sådana förslag kommer att finnas i hela EUropa och det är någonting positivt som på sikt stärker samarbetet.Länder som inte vill vara med i Euron, Schengen polissamarbetet och asyluppgörelsen finns redan.

EU och Turkiet: Turkiet fjärmar sig alltmer från medlemskap i EU som Lars Adaktusson skriver i gårdagens dn.se/debatt.
Brutalt våld mot folkliga demonstrationer, politiska rättegångar mot offentliga personer, korruption inom Erdoganregeringen och familjen, ökat hot mot kristna, armenier och kurder,, inskänkt yttrandefrihet, oklart var man står om IS, Men slutsatsen får inte bli att Turkiet stängs ute från framtida EU-medlemskap, tvärtom ska pressen bli större på att de måste tillgodose öppenhet, religionsfrihet och mänskliga relationer. Turkiet är en viktig brygga mellan EU och mellanöstern.
För övrigt är Sara och Hanna här i dag för Sara är lite hostig och snuvig, men att leka stora stygga vargen med farfar verkar gå bra....ha.




Inga kommentarer: