söndag 27 december 2015

Decemberöverenskommelsen är historia. Bra eller dålig, den höll i varje fall inte särskilt länge. Jag tänker inte recencera något gammalt men konstaterar att den hårda blockpolitiken nu övergivits och skapat nya öppningar för de partier som har och vill ta ett bredare ansvar än bara för partiet. Ett ansvar som också gäller landet och världen och människorna utanför vårt land. Uppgörelserna om försvar, energi och pensioner är breda och täcker stora politiska områden. Jag tror många uppskattar dem även om man inte är nöjd med alla detaljer.

Flyktingpolitiken är sämre och allra sämst är att den svenska och internationella asylpolitiken sätts ur spel med id-kontrollen vid gränserna.
Det är dessutom en kontroll som inte görs av  kunnig personal och som därför blir godtycklig. Det är ett allvarligt bakslag för ett öppet och medmänskligt samhälle. Det är bara att byta roller för några sekunder med familjen som får beskedet att de inte kommer in i landet och inte vet vad man ska ta vägen för att förstå...Vi ska ha en reglerad invandring, men detta är ett krisläge och då måste man ställa upp.

En och en halv miljon svenskar lämnade fattigdomen i Sverige och  invandrade till USA för drygt 100 år sedan... 
 
Mycket tragiskt att Karin Söder nu lämnat oss. En högt uppskattad förebild både för män och kvinnor.
Mest minns jag insatsen när hon fick med sig de nordiska länderna för att bojkotta apartheidregimen i Sydafrika. Under tiden i EU-parlamentet vara jag också inbjuden till Karin och hennes man Gunnar i Täby och pratade EU- och andra internationella frågor. Karin var också en förebild på centerstämmorna både i och utanför talarstolen. Tack Karin.

Inga kommentarer: