måndag 21 december 2015

Det blir mycket pusslande för att få ihop en regering i Spanien. De två stora partierna minskar med sådär 70 mandat för PP, Partido Popular som nu regerar, och kring 30 mandat för Scialisterna PSOE.
De nya partierna, vänsterpartiet Podemos får 75-80 mandat och högerliberala Ciudadanos sådär 45.
Det blir ingen lätt uppgift för nuvarande premiärminister Mariano Rajoy att få ihop en majoritet. Att tänka sig en stor koalition mellan höger och vänster PP och PSOE som i Tyskland skulle vara att sätta hela valresultatet ur spel eftersom det är de stora partierna som förlorat, mest på grund av korruption och ett sådant samarbete skulle nog nästan liknas vid politisk korruption...Positivt är dock att det inte har dykt upp något halvfascistiskt parti, vad jag sett i ett land med som haft Franco....

Det går inte en dag utan att stora feta rubriker talar om att Löfven "Tappar i förtroende". Nu drar han Miljöpartiet med sig också där både Gustav Fridolin och Åsa Romsson tappar stort.
Hur länge håller Mp ut?
Det är väl den fråga man ställer. Lite orättvist för både S och Mp, kan man tycka med en väldiga flyktingvågen. Men rättvist så tillvida att hoppen fram och tillbaka har varit för många. Hade man hållit en rak kurs som Centern och Vänsterpartiet kunde man åtminstone känna stolthet. Vad känner man nu med nya murar och busschaufförer som gränspoliser?

Mycket positivt med en resolution av FN:s generalförsamling för att rädda världshaven
Man blir stum när man läser att sedan 70-talet har hälften av alla fiskar och ryggradsdjur försvunnit i världshaven på grund av ohållbart fiske,försurning, miljögifter och plast. Vi behöver en gemensam fiskepolitik i hela världen. Kan detta vara en början med 95 länder? Bra gjort Isabella Lövin, Mp som tagit initiativet,
För övrigt hade vi födelsedagskalas hos Emma 10 år i går och i dag kommer Sara och Hanna och klär granen.Inga kommentarer: