torsdag 24 december 2015

Har gått ett varv runt Hemmesta sjöäng och glatt mig åt hur bra det har blivit med upprustningen i och runt Sjöängen.
Det är bara att gå en bit från Backvägen över Hemmestahöjden och ner på andra sidan mot. Sjöängen.Jag tror inte jag sett så mycket vatten någon gång där tidigare. Jag går med Sonja, Stoffe, Linda och vovven Smilla som badar i Sjöängen när vi kommer fram och katten Morris följer efter. Vi går upp i fågeltornet och jag skådar fem vita sångsvanar en bit längre upp mot Älvsby.

Det är också uppsatt fina anslagstavalor om Sjöängens historia och hur restaureringen gick till och från invigningen när kung Carl Gustav och Silvia var här.
Mitt i Sjöängen ser man Hemmestabäcken och det är inte svårt att förstå att för sådär tusen år sedan var det en öppen sjö. En vikingaled står det på en av anslagstavlorna från Saltaro, över Kopparmora och ner mot Hemmesta och ut vid Hemmesta träsk.

"Och gäddan hon leker i vikar och vass...." . Det vet jag eftersom jag fångat gädda med händerna flera gång i kanten av Sjöängen.
Fiskljusen ser jag högt upp i himlen och det är gott om småfåglar runt hela Sjöängen. En gång i tiden låg också ett hus en bit upp mot Älvsby. Grunden finns kvar och stentrapporna. Jag kan inte låta bli att tänka på "Vem bodde där" och vad levde de på? Skulle tro att det lilla huset tillhörde Hemmesta Gård. Man kan se fallfärdiga grindstolpar kvar efter stigen mot huset, som någon har satt upp för länge sedan...Historia ...
För övrigt skiner solen och en liten blåmes sitter på talgbollen utanför mitt fönster och äter Jullunch. 
God Jul önskar jag alla, människor, fåglar, fiskar....allt som lever.

Inga kommentarer: