torsdag 10 december 2015

Det behövs en  ny och mer gemensam asylpolitik i EU. Gör en ordentlig analys av vad som gått snett och i dagens verklighet och föreslå gemensamma regler som håller uppe människovärdet.
Kan låta underligt från en EU-kritiker, men i dag tror jag de allra flesta är EU-kritiker, åtminstone utifrån flyktingsituationen, terrorn och klimathotet som EU hittills inte lyckats så bra med.

Flyktingfrågan: Börja i rätt ända med att förhindra och stoppa krig. Det har inte Världen, FN och EU gjort i Mellanöstern och det riktigt stora haveriet är Syrien.
Det är krigen som skapar flyktingarna. Om vi planerar världen så att den inriktas på mer av samarbete, dialog, samverkan, gemensamma insatser vid kriser, diplomati kan vi också minska riskerna för krig. Det har vi inte gjort. Det är fullständigt obegripligt hur ett krig som det i Syrien kan få fortgå i 5-6 år med en diktator och folkmördare till ledare som Assad. Världssamfundet med FN, EU, USA, Kina...har misslyckats. Så länge det finns krig finns det flyktingar. Börja i rätt ända.

Terrorn; växer ur mänskliga misslyckanden, där människor känner att livet inte har någon mening och måste få det till vilket pris som helst.
Terrorn hänger också ihop med krig och flyktingkatastrofer. När det inte finns någon mening med livet är det lätt att försöka hitta något som ger det mening. Det steget går att förklara. Men det är svårare att förklara hur människor kan gå med i terrororganisationer som har som mål att döda andra människor. Jag har fortfarande inte förstått vad som är syftet med IS? Har Du? Skapa ett kalifat? Vada är det?

Klimatet: är hela världens gemensamma utmaning. Om tre-fyra generationer kanske vi inte har någon "värld" och då måste vi visa att vi kan agera tillsammans.
Svaret, att agera tillsammans för att förhindra att jorden vi alla bor på fördärvas eller slås ut kan kanske bli en ingång till att också samarbeta för att minska krigen, flyktingarna och terrorn. Kanske?
För övrigt hade vi en bra heldag i socialnämnden i går där också vi diskuterade följderna av världens kriser som flyktingfrågan där vi ska göra vad vi kan för att ta emot 150-200 ensamkommande flyktingbarn. Det är vårt ansvar.


Inga kommentarer: