torsdag 31 december 2015

Några synpunkter på migration och integration i Sverige inför 2016. Räkna med ett nytt rörigt och omväxlande år.
Så länge det ser ut i riksdagen som det gör i dag där Sd är vågmästare och regeringen saknar egen majoritet så kommer det att vara rörigt i dagspolitiken. Flyktingfrågan kommer att dominera och id-kontrollen på tåg, båtar och bussar kommer att vara temat. Det är inget bra förslag. Asylrätten kränks och många flyktingar kommer att tvingas vända  tillbaka vid gränsen som inte har id-handlingar. Det är inte humant. Många resenärer och pendlare mellan Sverige och Danmark kommer att bli förbannade på längre restider. Båda dessa verkligheter slår mot S-Mp regeringen.

Centern ska föra fram sin mer mänskliga migrationspolitik men framför allt nu komma med förslag hur integrationen med bostäder, jobb och skola skall lösas och driva regeringen framför sig.

Det är en kris och då krävs krisinsatser. Vi måste se till vilka resurser vi redan har som inte utnyttjar i dag. Ta alla fritidshus som står tomma i genomsnitt 50 veckor om året. Driv på regeringen att finna en modell för att få folk att hyra ut dessa. Det är en fråga för Migationsverket tillsammans med civilsamhället. Här krävs garantier för invandrare, och lika mycket för uthyrare så att de inte får sina hus och fastigheter förstöra. En tillfällig statsgaranti kan inte vara så svårt.

Vi måste också dra nytta av invandrare som kommer hit. Invandrare kan hjälpa varandra t.ex lärare, läkare, ingenjörer måste snabbt komma i jobb. Det är också där, på jobbet, man lär sig språket, träffar kompisar och kommer in i samhället. Att vänta i flera år på uppehållstillstånd och jobb är inhumant och ett slöseri med resurser.
Kommunerna och civilsamhället vill hjälpa och kan  hjälpa.
För övrigt blir det nu lite förberedelser inför Nyårsafton med sånger och godsaker både fasta och flytande. Gott Nytt År alla bloggläsare och alla andra. Låt oss nu göra 2016 till ett bra år.

Inga kommentarer: