lördag 22 april 2017

Franska valet den 23 april  blir en rysare med fyra kandidater som ligger ungefär lika varav två ska ta sig vidare till andra omgången den 7 maj.

Det går inte att säga vem som vinner. Jag kan heller inte säga själv vem jag vill ska vinna.
I mina ögon är tre av dem omöjliga och den fjärde möjligt men då får jag ge avkall på ett och annat.
Le Pen kan gå fram nu efter terrordådet, det är väl tom troligt. Stopp för alla invandring. Le Pen lovade på fredagen att alla 10500 misstänkta islamister som finns i säkerhetspolisens register ska utvisas eller förvaras/interneras om hon blir president. Medborgarskapet ska ändras så att det inte längre räcker med att ha fötts i Frankrike. Medborgarskapet måste "förtjänas". Nej, det håller inte.

Francois Fillon är en gammaldags högerkonservativ med liknande, men något mjukare krav som Le Pen på invandringen.
Halvkommunisten  Jean-Luc Mélenchon är omöjligt att rösta på. Då återstår den fjärde som jag skrev ovan och det är Liberalen  Emmanuel Macron. Ganska mycket vänsterliberal som talar om nationell samling, verkar mer mitten men en stor EU-vän som vill att EU ska bli en federal stat. Hur ska man kunna rösta på det? Vad säger Ni? Någon?

Moderaterna i Sverige går fram med fem krav för att stoppa terrorn inför förhandlingarna med Alliansen. Borde gå att förhandla om, säger Batra.
Skärpta straff för terrorkoppling, ökade resurser för FRA, bättre riskbedömning för personer som ska avvisas, mer signalspaning av Säpo,mer kameraövervakning. De två sista, eller särskilt den sista är svårt att köpa. Integriteten hotas, Fotbojor tycker M inte är så bra. Bättre med förvar, eller utvisning, säger Batra.
Slutsats. Viktigast är att Alliansen och regeringen kommer överens, Säkerhetsfrågor gäller hela landet och förtjänar enighet.

Inga kommentarer: